PIL – begåvningstest och levnadsbeskrivning
I början av april fick jag en kallelse till del 1 av PIL som skulle äga rum den 19 april. Grymt tänkte jag! Blev väl inte så uppspelt av det hela, då jag var säker på att jag iaf skulle ta mig till detta steg. Nu var det bara att börja förbereda sig till PIL, så pass mycket som nu går att förbereda so to speak.
Begåvningstest
Begåvningstestet är ju egentligen inget du kan öva på. Det enda jag gjorde var att ladda ner IQ-spelappar, göra uppgifterna längst bak i Illustrerad vetenskap och KVANT-delen från HP för att bli mer snabbtänkt och kunna disponera tiden bättre. Tips är att göra detta med lite bättre framförhållning än två veckor innan PIL.
Begåvningstestet är helt enkelt ett IQ-test (PQA-test) som bl.a. testar logik, lite matematikkunskaper etc. bestående av 48 uppgifter med gradvis ökande svårighet, vilka ska besvaras inom 60 min. Det finns svarsalternativ till alla frågor, men det är mycket ont om tid. Tips är att lägga mer krut på de 20-30 första frågorna, då gränsen för intervjun oftast ligger under 30. Jag gjorde som så att jag fokuserade på de 25 första frågorna och var väl hyfsat säkra på dem. Men jag jobbade definitivt inte tillräckligt snabbt, vilket gjorde att jag fortförande hade 12 obesvarade uppgifter när det var typ 3 min kvar. Panik! Plöjde hursomhelst rakt igenom dem mha. alternativ-C-metoden.
Exempelfråga:
Vem dödade sorken?
Höken gjorde det, sade ugglan.
Höken gjordes det, sade sparven.
Sparven ljuger, sade höken.
Inte jag sade örnen.
Endast en talar sanning.
Lite HP-style över begåvningstestet kan man säga, men där ribban är betydligt högre. Det finns inga tillgängliga övningsprov att göra, men många olika forum påstår samtidigt att flertalet av uppgifterna används om och om igen, år efter år på PIL. Däremot publiceras aldrig de rätta svaren till, vilket gör att du ändå inte kan förbättra dig märkvärt till nästa gång.
- Spela IQ-spel, gör gamla HP, förbered dig långt innan
- Fokusera på första hälften av provfrågorna
- Fastna inte på en fråga, gå vidare!
Levnadsbeskrivning
Till skillnad från TAPIL, är levnadsbeskrivningen på PIL inte bedömd, utan används enbart som underlag vid intervjuerna. Levnadsbeskrivningen skrivs direkt efter begåvningstestet, och ska rymmas på knappt 3 sidor med stort radavstånd (dvs. motsvarar knappt 2 sidor från ett vanligt kollegieblock). Du ska kort sammanfatta ditt liv (din bakgrund, vad gör du idag?), ta bara med sånt som är relevant för intervjun, och såklart en motivation till varför du vill bli läkare.
Detta steg rekommenderas att förbereda, även om det inte bedöms. Gör en punktlista eller dylikt. På så sätt har du en disposition och är även förberedd på vad intervjuaren kan tänkas fråga dig. Sen skadar det ju inte att få till en bra text som imponerar. Trots att den inte bedöms, blir levnadsbeskrivningen det första intrycket du gör hos intervjuarna. De kommer alltså läsa den innan din intervju.
- Gör disposition/punktlista i förväg (din bakgrund, du idag, varför bli läkare)
- Lär dig den utantill
Läs mer om PIL här
-
Tack för svar! 🙂 Då ska jag träna ännu mer på gamla högskoleprov och IQ-tester! Tack så jättemycket! 🙂
-
Hej! Jag ska upp till Stockholm nu på lördag för att göra begåvningstestet och undrar så här några månader efter du skrev ditt inlägg om du vet ifall det lönar sig att chansa på frågor man inte kan, eller om det ger minus. Jag tycker jättemycket om din blogg och att få en inblick i hur pil fungerar stillar min nervositet något!
-
Jag älskar dig blogg! Du skrivet jättebra!
-
Tack ska du ha! 🙂
-
4 kommentarer