PIL – intervjuer
Sisådär 170 pers går vidare till PIL-intervjuerna och VT15 krävdes 28/48 poäng på begåvningstestet. Här kan jag säga att jag blev överlycklig när jag fick kallelsen till intervjuerna som skulle äga rum i slutet av maj. Tåg bokades med detsamma och mina förberedelser inför intervjuerna satte igång.
Jag letade febrilt efter information om PIL-intervjuerna, läste i princip alla trådar på Flashback och läkarstudent.se som berörde ämnet, samt läste på om KI. Tyckte väl egentligen inte att det gav så värst mycket, mer än att jag insåg att det skulle vara som en liten arbetsintervju. Därför fixade jag i ordning en lista på sådant jag ville ta upp under intervjun samt det som intervjuaren kunde tänkas fråga mig om, för att på det sättet vara så förberedd som möjligt.
- Mina starka/svaga sidor (berör gärna en eller två kvaliteter som läkarprofessionen kan tänkas behöva, dvs. det kanske inte är så befogat att nämna att man är bra på att laga mat)
- Varför jag vill bli läkare
- Varför jag passar som läkare
- Varför KI
- Ambitioner (+hur du ser på din framtid)
- Övrigt från levnadsbeskrivningen
Väl framme vid den stora dagen gäller det att ha ett starkt psyke och vara beredd på att intervjuarna kan tracka ner på en. För mig började inte denna dag särskilt bra. Jag hade ju som sagt bokat tåg till Stockholm samma dag som intervjun, vilket visade sig inte alls var smart. Mitt råd till er som kommer från andra hörn i landet, är att resa i god tid innan intervjun eller alternativt åka en dag innan och checka in er på hotell eller våldgästa en vän.
Om allt hade gått enligt planerna skulle jag vara framme drygt 1,5h innan första intervjun. Men hände det? NEJ! Efter att mitt tåg stannade en miljon gånger, ändrade rutt och i stället skulle vara framme runt 2h senare än den ursprungliga ankomsttiden, behövde jag en backup-plan och det snabbt. När tåget stannade i Flen hoppade jag av för att beställa en taxi för min resterande färd mot Sthlm. Då jag aldrig tidigare hade åkt en taxi i Sverige, tog det ett tag för mig att hitta ett nummer och ringa efter en. Hade många tågresenärer samma backup-plan som jag? Ja! Självklart var alla taxibilar i Flen därför uppbokade. PANIK! Jag försökte ringa till KI för att be dem vänta på mig, men jag förstod ju själv att om jag skulle bli någon timme sen skulle det vara omöjligt. Men efter att jag fått vänta ett tag, ringde taxibolaget tillbaks med en ledig taxi. Förstår ni lyckan?! Hade även turen att stöta på en supertrevlig taxichaufför, vilket gjorde resan en aning mer lättsam. Men samtidigt sved det också en aning att behöva betala 1800kr för denna taxiresa. Med gasen i botten for vi i alla fall mot Hus 75 på KI, där mina intervjuer skulle äga rum. Och jag kom faktiskt någon minut innan första intervjun till och med. Något stressad och med andan i halsen när jag kom till Hus 75, försökte jag finna både lugn och fokus.
Selfie med den fantastiske taxichauffören som tog mig till destinationen i tid.
Den första intervjun var väldigt avslappnande och traditionell. Det ställdes allmänna frågor som berörde just aspekterna listade ovan. Vad förde dig hit? Varför har du valt läkarprogrammet? etc. Inget var direkt oväntat, förutom frågan om vem som var min förebild i medicinvärlden.
Den andra intervjun var desto mer originell. Intervjuaren var visserligen väldigt tillmötesgående, men nästan alla frågor som ställdes var väldigt bisarra. Det var alltifrån om vad jag hade för favoritfilmer/-böcker till vad jag hade för gymnasiebetyg. Jag förstod dock att intervjuaren analyserade hur jag svarade, snarare än vad jag svarade. Vi pratade väldigt länge och det slutade med att jag lärde intervjuaren att skriva ett par kinesiska tecken.
Liksom andra intervjuer och dagliga sociala interaktioner handlar det inte bara om vad du säger, utan mer om hur du agerar, ditt kroppsspråk, hållning, gester, tonfall etc. Det är med hjälp av dessa aspekter som du sedan får igenom din vilja/tankar/budskap.
Personligen tyckte jag att båda mina intervjuer gick bra, men tydligen kan det vara en indikation på att det i själva fallet gick dåligt. Många av de som antas via PIL säger nämligen att deras intervjuer kändes skit.
Bedömning
I samband med antagningsbeskedet kan man begära ut sin bedömningsmatris från intervjun. Jag förstår fortfarande inte riktigt hur alla siffror på matrisen är kopplade till det slutgiltiga meritvärde (ett värde mellan 0 och 70, där man endast kan få t.ex. 30, 35, 40…). Mitt meritvärde landade på 50 och gränsen i våras låg på 55.
På matrisen bedömer dem olika kvaliteter (motivation, mognadsgrad, hur du hanterar olika situationer etc.) hos dig med en siffra 1-5 och ditt vetenskapliga intresse. Men i den slutgiltiga bedömningen bedöms man sedan med en siffra 1-7.
På medikusstudenten kan ni läsa mer om intervjudelen.
Go’kväll på er!
2 kommentarer