Praktik på Gustavsbergs vårdcentral
Återigen haft en fenomenalt bra praktikvecka. Denna gång på inget mindre än Gustavsbergs vårdcentral ute på Värmdö i Stockholm. Vårdcentralen är även känd som Sveriges största vårdcentral och kanske den enda vårdcentral med kakelugn i personalrummet med utsikt över hamnen. Detta ställe har definitivt levt upp till sitt rykte. På vårdcentralen, som är allt annat än en vanlig vårdcentral, jobbar en massa olika professioner: alltifrån allmänläkare och distriktssköterskor till barnläkare, barnmorskor, ortoped, fysioterapeuter och psykologer m.m.
Vi var totalt 2 läkarstudenter på Gustavsbergs vårdcentral denna vecka. Tillsammans delade vi på en läkarhandledare som var schemalagd att enbart handleda oss på studentmottagningen. På Gustavsbergs VC har de nämligen en studentmottagning, som drivs av läkar-, sjuksköterske-, fysio- och psykologstudenter. Alla patienter som bokas in till studentmottagningen vet alltså om att de kommer träffa en student.
Hur såg arbetsdagen ut?
Dagarna varade mellan 8:30-16:00. Vi blev tilldelade varsitt eget arbetsrum där vi självständigt tog emot 5-6 patienter/dag. I stort sett gjorde vi allt som en allmänläkare gör, med enda skillnaden att vi fick betydligt mer tid på oss. För varje patient hade vi hela 60 min på oss, till skillnad från ynka 20-30 min som allmänläkarna oftast får. Under dessa 60 min skulle vi hinna prata/undersöka/handlägga patienten + dokumentera i journalen. Efter vi träffat varje patient, stämde vi av med handledaren angående fortsatt handläggning och åtgärder. Ibland behövde handledaren följa med in och träffa patienter, andra gånger skötte vi det hela själva.
Vad fick jag se och göra?
Eftersom vi läser en kirurgikurs, föll de flesta patienter under denna kategori (kirurgi, ortopedi), men som alltid kan patienterna komma med lite alla möjliga besvär. En blandad kompott med alltifrån blod i avföring och ljumskbråck till fotsvamp, konstiga neurologiska symtom och patellaluxation (=knäskål ur led).
En dag jobbade vi på rehabakuten med fysioterapeutstudenterna och tog emot patienter med besvär i rörelseapparaten (t.ex. smärta i leder, muskler, skelett osv). Det var spännande att se fysio göra alla sina undersökningar och wow vilken koll de har på anatomin.
Därutöver blev det självklart en hel del admin: dikterat journalanteckningar, beställt prover, skrivit remisser hit och ditt till olika kliniker, ringt upp patienter för uppföljning osv.
Allt som allt, är jag supernöjd med mina två senaste vårdcentralsplaceringar, vilka fått mig att tänka om kring möjligheterna att bli allmänläkare. Både Gustavsbergs VC och Huddinge VC (där jag var förra året) har varit fantastiska exempel på en fungerande primärvård, både vård- och utbildningsmässigt. Det till skillnad från många andra vårdcentraler, vilket också är skälet till att läkarstudenter sällan har allmänläkarspecialiteten högt upp på sin lista.
Läs om mina tidigare vårdcentralsplaceringar här: termin 1-4, termin 5-6
-
Hej Linnea! Får jag använda din text och dina bilder i AllmänMedicin 2-2019, som har temat ”allmänmedicin i grundutbildningen”?
Se sfam.se/tidskriften
1 kommentarer