läkarskylt

Q&A: Auskultation

Är det verkligen möjligt att få auskultera en läkare?

Jajamensan! När du blir läkarstudent finns alla chanser till detta. Det är bara att mejla någon läkare, visa ditt intresse för dennes specialitet och berätta att du är läkarstudent.

Även innan du börjar läkarprogrammet, kan det finnas möjlighet till en auskultation. Då krävs det dock att du känner någon i din omgivning som jobbar inom vården och kan lotsa in dig på en auskultation.
På KI tilldelas varje 4-grupp en mentor som är en legitimerad läkare. Dra nytta av denna resurs och auskultera din mentor eller någon annan grupps mentor, som du finner arbetar inom en intressant specialitet. I min 4-grupp har vi auskulterat vår mentor (som är ST-läkare på kvinnokliniken på HS) otaligt många gånger. Sist, fick jag och min kursare bevittna en vaginal förlossning. En annan gång fick vi undersöka en cervix hos en gravid kvinna, innan hennes förlossning. Förra sommaren, mejlade jag en ögonläkare på Sankt Eriks ögonsjukhus och bad om att få auskultera honom där.
Det finns så många fördelar med auskultationer. Speciellt på tidigare terminer, när vi själva inte får så mycket klinisk anknytning till våra studier, blir varje tillfälle där vi får kontakt med kliniken en dyrbar stund. Trots att man inte förstår så mycket av det medicinska, kan man lära sig mycket av hur läkaren bemöter patienten och hur väl man trivs i sjukhusmiljö. Auskultationen kan också ge dig ett hum om du i framtiden kan tänka dig att jobba inom den givna specialiteten.
Läs om två av auskultationerna jag gjorde här och här.

1 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig

Kategorier