Q&A: Läkarkollot på KI

Jag undrar om du kan berätta lite om kollot (om du var med på det)? Vad gjorde ni för aktiviteter, vad hade folk på sig på sig på middagen? Hur var stämningen allmänt? Var det stelt eller kom allt naturligt?

Läkarkollot (a.k.a introduktionsinternat eller nollning) äger rum de första dagarna (2 dagar) på läkarprogrammets första termin, ute på Barnens Ö i Norrtälje. Det är ungefär som en nollning, med faddrar osv. Nu var det ju över två år sedan jag var på mitt kollo och har inte varit fadder på de senare kollona. Därav är minnet mindre intakt från den perioden 😄.

Det är helt frivilligt deltagande, men jag rekommenderar starkt att du går på det, eftersom det är en naturlig möjlighet att lära känna dina nyblivna kursare. Däremot är det såklart inte hugget i sten, att du hittar din själsfrände/bästa vän på kollot, och missar du kollot är det inte heller hela världen. Men det är riktigt kul och bra organiserat av äldrekursarna.

På kollot, är man dels uppdelade på fyra kollogårdar och inom varje gård är man uppdelade i mindre grupper. Dessa grupper är oftast den 4-grupp/8-grupp du kommer ingå i under de första terminerna på preklin. Tillsammans gör man gruppövningar, samarbetsövningar, går på sittning/middag, festar och får lyssna på tips och tricks från äldrekursare. Jag minns även att vi hade en session där vi diskuterade etiska dilemman, vilket utgör en stor del av läkaryrket.

Faddrarna var verkligen superschyssta, tog hand om oss, samt såg till att alla mådda bra. Det gjorde att de allra flesta nog upplevde kollot som något väldigt trevligt. 😊 Vad gäller klädseln, var det ganska casual/semi-formal: klänning, kavaj eller skjorta.

Läs mer om VT18:s läkarkollo
Läs om mitt tidigare inlägg från T1 om läkarkollot

Läkarkollot HT15  

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig

Kategorier