studieplats

Q&A: Preklintentan

Fick information om att på KI till skillnad från andra universitet i Sverige skriver man en stor tenta för hela preklin, allt man har läst under sina första två år. Hur känns det att behöva repetera information som man har lärt sig under så lång tid? Klarar de flesta sig eller är det många som kuggar? Måste man läsa varje dag samt repetera under sommaren för att klara den? 

fullsizeoutput_1699.jpeg

För oss på KI, äger preklintentan rum i slutet av termin 4, i maj. Den markerar en officiell övergång från prekliniska- till kliniska perioden, och har som syfte att examinera oss på allt vi gått igenom under de första två åren. Det är dock inte bara KI som har preklintenta, utan även Linköping och Lund har en, fast på termin 5.

Preklintentan (integrerad deltentamen) är indelad i en teoretisk del samt en praktisk del. Den teoretiska är som en vanlig skriftlig tenta. Provfrågorna frågar inte heller efter detaljkunskaper från de första två terminerna (biokemi osv…….).

Alla som inte har gjort preklintentan oroar sig såklart för den, medan de som gjort den försäkrar om att det kommer gå bra. Andelen godkända studenter per termin brukar ligga långt över 90%, vilket är otroligt bra. Jag tror att det är bra att vara lite oroad över denna tenta, eftersom det säkert krävs mycket plugg (vi får ju två veckors instuderingsperiod för just denna tenta). Men så länge man faktiskt pluggar och hängt med under terminerna, bör det inte kunna gå åt skogen…

Fördelen med att börja läkarprogrammet på höstterminen, som jag, är att det finns möjlighet att strunta i preklintentan i maj, eftersom vi har en annan kurstenta innan. I stället gör man preklintentan på sommaren (resttillfället), vilket gör att man får en längre period (sommaren) på sig att läsa in till tentan.

För mig ligger preklintentan lite för långt borta, för att jag ska kunna stressa upp mig ännu. Sen har jag tusen andra grejer närmare i framtiden att fokusera på…Men känner på mig att jag inte riktigt alls vet hur det kommer gå…

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig

Kategorier