bibliotek

Q&A: Studieteknik

Kan du dela med dig av hur du eller någon du känner på programmet studerar? Hur ofta, hur länge, innan och inför tentor etc. Hur mycket tid behövs läggas ned till studier per dag och hur mycket fritid blir det över?

Det finns otroligt många sätta att klara sig genom läkarstudierna. Inget är rätt eller fel, men ett sätt kan vara mer rätt eller fel för varje enskild individ. Det finns ingen exakt tid på hur många timmars plugg man bör lägga ner per dag. Alla pluggar olika. Nyckeln till att lyckas är därför att hitta sin egen studieteknik och kunna anpassa sig till omständigheterna. Jag har ändrat mitt sätt otroligt mycket om man jämför med dag 1 på läkarprogrammet. Läs om mitt tidigare inlägg relaterat till detta.
 –
Generellt brukar man dock säga att läkarprogrammet motsvarar ett heltidsarbete på 8h/dag. Dvs. trots att du bara har schemalagt en förmiddag, förväntas du plugga resterande tid för att nå upp till 8h. Detta kan ju vara en riktlinje, men som nämnt ovan, INDIVIDUELLT!
 –
Jag på T1: ambitiös, organiserad, fokuserad men mindre självsäker. Jag ägnade otroligt mycket tid åt plugget, gick på alla föreläsningar, förberedde mig inför alla föreläsningar, såg till att varje lärandemål satt, ödslade timmar på att organisera och strukturera mina anteckningar osv. Efter en skoldag där man slutade vid lunch eller tidigt på eftermiddagen, fortsatte plugget i några timmar. Sen hade jag fritid till att träna/gå på orkester/netflixa/blogga. Mängden plugg varierade såklart från dag till dag. När vi hade seminarium/grupparbete krävde dagarna innan mer tid åt plugget.
Jag på T4: energisnål, lat och prokastinerar, men mer självsäker. Sen T3 har jag i princip inte gått på några föreläsningar, pluggat så lite som möjligt och ägnat mig åt annat vid sidan av skolan (Global Friends, bloggen, studiecoach och att utforska livet helt enkelt). Jag har insett att jag faktiskt kan sänka ribban och att jag oftast kan betydligt mer än vad jag tror, samt lärt mig att effektivt plocka ut det viktigaste inför tentan. Struntar totalt i lärandemålen, sammanfattningar och att fixa snygga anteckningar. De två förstnämnda har bara blivit sämre och sämre och är under tentaperiod alldeles för omfattande för att hinnas med.
 
Allt handlar ju om att klara tentan. För att bli godkänd på tentor, är det bästa sättet att kötta gamla tentor. Detta tycker många är synd, eftersom man faktiskt inte lär sig lika mycket och får ett helhetsperspektiv på ämnet i fråga. Men det har funkat hittills.

1 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig

Kategorier