Q&A: Ta sig in på läkarprogrammet
Vad har du för tips för oss som vill läsa till läkare men som har ganska slim chanches att komma in i Sverige?
- Utomlands (Danmark, Polen, Lettland, Norge m.m): Oftast krävs det inte lika höga betyg för att ta sig in där, utbildningen är oftast 6 år utan AT och ger läkarleg direkt efter examen. Det sägs även vara minst lika kul (om inte ännu festligare) att studera i t.ex. Polen än i Sverige. Läkarlegitimation som erhålls inom Europas gränser gäller även i Sverige, vilket innebär att du kan flytta tillbaka till Sverige och jobba. Nackdelen är att utbildningen utomlands kostar, men man har möjlighet till CNS. Däremot kostar det ju betydligt mindre att leva i Polen jämfört med i Sverige. Läs mer om utlandsstudier.
För er som ändå vill stanna kvar i Sverige:
- Högskoleprovet: Anmälan för vårens HP är nu stängd. Den äger rum 1a april. Men har man glömt att anmäla sig och är desperat, så kan man mejla dem om en senanmälan. En kompis gjorde detta och fick en plats, dock på en helt random ort. 😛 Läs mitt HP-inlägg.
- PIL: Anmälan är öppen 20 feb-3 apr. Läs mer här. PIL är det alternativa urvalsmetoden som KI tillämpar. Den passar mest de som haft mycket arbetslivserfarenhet eller annan typ av erfarenhet, dvs inte de som kommer direkt från gymnasiet. Därmed inte sagt att dina chanser är 0, utan sök till PIL oavsett, bara för att vidga dina totala chanser att komma in på ett läkarprogram i Sverige. Läs mina tidigare PIL-inlägg här, här och här.
- Komvux eller naturvetenskapligt basår: Läs upp dina betyg av enstaka kurser på komvux. Om du inte gick natur på gymnasiet, läs ett basår för att få behörighet till läkarprogrammet.
- Ta kontakt med läkare, läkarstudenter eller SYV på universitet med läkarprogram. De kan ge dig individuella tips, speciellt SYV.
0 kommentarer