Vad utmärker läkaryrket?

Att midsommar nalkas har varit svårt att undgå i Sverige. Termometern visar 10 grader utomhus och regnet öser ned. Allt är i sin vanliga ordning, med andra ord.

På tal om midsommar och röda dagar i allmänhet, har det fått mig att tänka över hur läkaryrket skiljer sig från många andra professioner. Tänkte därför i tillägna detta inlägg åt att prata om vad som faktiskt utmärker läkaryrket.

Den senaste veckan har jag spenderat hemma i Linköping och umgåtts med en del gamla vänner som studerar och jobbar med icke-vårdrelaterade yrken (ex. civilingenjörer, butiksbiträden, jurister…). Det har fått mig att inse hur annorlunda våra liv kommer att se ut. De har mer eller mindre 9-17-jobb, är lediga på röda dagar och har en mer regelbunden vardag. Allt annat än vad vårdpersonal kan förvänta sig.

Ständig bemanning, jourer
På sjukhuset finns det alltid läkare bemannade 24/7, ff.a. på akutmottagningar och intensivvårdsavdelningar. M.a.o. innebär det att du som läkare behöver jobba alltifrån dagpass till nattpass/jourpass på alla möjliga dagar om året (julafton, påsk, midsommar osv). Detta gäller framför allt juniora läkare som förväntas ta en hel del av de ’jobbigare’ passen. Förvänta dig därför inget regelbundet 9-17 veckoschema i början av din karriär, ex. underläkare och AT-läkare. Självklart får du mer betalt under jourtid och röda dagar m.m.

Tack vare att läkaryrket är så extremt brett, finns som tur är en skara läkarspecialiteter med större regelbundenhet och färre/inga jourer. De består bl.a. av allmänläkare (jobbar oftast på vårdcentral), dermatologer (hudläkare), läkare på privatkliniker (ex. allmänläkare, dermatologer och gynekologer), företagsläkare (t.ex. allmänläkare i botten), läkare inom idrottsmedicin (oftast allmänläkare och ortopeder) osv. Men dessvärre behöver du först ta dig igenom några års arbete innan du kommer upp på specialistnivå.

Ingen fast arbetsplats
Gäller återigen främst sjukhusläkare. Allmänläkare på vårdcentral har ju sitt eget rum där de träffar patienterna. Sjukhusläkarna roterar oftast runt på olika avdelningar och jobbar ständigt ihop med nya kollegor i team. Det närmaste man kommer en fast punkt, är sitt skåp i omklädningsrummet. 😛

Arbetskläder
En läkare (i Sverige) bär alltid sjukvårdskläder som är specifika för det landsting/sjukhus/vårdcentral hen jobbar på. Olika vårdpersonal bär också samma kläder. Det enda som urskiljer olika yrkeskategorier inom sjukvården är skyltarna man bär på kläderna.

Hygien 
Ej tillåtet att bära ringar, armband, nagellack. Naglarna ska vara kortklippta. Håret ska vara uppsatt.

Administrativt arbete
Jämfört med läkare utomlands ligger svenska läkarna i täten med mängden administrativt arbete. I det ingår främst dokumentation och journalföring av patienter, vilket upptar en himlans massa tid i det dagliga arbetet. Personligen har jag inte haft något emot den administrativa biten ännu, men vet att många klagar på att det är för lite patientkontakt mellan läkare och patienterna. Under en arbetsdag på en avdelning, har jag varit med om att läkaren inte ens hunnit träffa en enda patient på hela dagen. Allt tid gick åt att prata och skriva om patienterna med andra kollegor och i journalerna.

Läs gärna läkarstudenten Oscars senaste inlägg om hur det är att jobba som underläkare 🙂

2 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig

Kategorier