SESAM

Här kommer ett sista inlägg om hudkursen! Vill nämligen skriva lite om Sesam, som jag hade möjligheten att vara på under en förmiddag tillsammans med en erfaren läkare.

Sesam är en sex- och samlevnadsenhet med en mängd olika kliniker i Stockholm. Gemensamt för sesamklinikerna är att de tar emot patienter med problem inom området området sex- och samlevnad, t.ex. sexuella överförbara infektioner (STI). Det erbjuds provtagning och behandling för olika STI samt rådgivning. På dessa kliniker jobbar läkare som specialiserat inom dermatologi (läran om hudsjukdomar) och venereologi (läran om könssjukdomar osv). Som jag nämnde i ett tidigare inlägg, tillhör dermatologi och venereologi samma läkarspecialitet.

Under hudkursen hade vi möjlighet att frivilligt gå på ett pass på en sesam-mottagning. Det ingick alltså inte i den obligatoriska kursen. Jag valde ändå att gå på ett sådant pass och placerade mig själv, under en förmiddag, på sesam-mottagningen på SöS. Tänkte att det kunde vara bra att få se hur man tar en sexualanamnes (anamnes/sjukhistoria som inkluderar mer intima frågor till patienten: ex. antal sexpartners, senast oskyddat sex, typ av sex etc.) och undersöker patienterna där.

Väl på sesam-mottagningen letade jag rätt på min handledare, som för övrigt var fantastiskt duktig, kanske inte så konstigt pga sin dubbelspecialitet (dermatologi/venereologi OCH infektion). Vi körde på direkt och träffade patient efter patient. Det var alltifrån patienter med herpes, kondylom, klamydia, gonorré till mer specade som trichomonas vaginalis. Lärde mig hur man tar prov från vagina, cervix, uretra och anus. Fick även se direkt i mikroskop hur mikroorganismerna såg ut. Sjukt häftigt!

Avslutningsvis: PREVENTIVMEDEL + SUNT FÖRNUFT = du slipper bl.a klamydia i ögat, world peace och mycket annat smått och gott 🙃

 

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig

Kategorier