Sjukhuskläder – Hur klär vi oss på sjukhus?

Publicerat: 14 oktober, 2018

Utbudet av personalkläder tillsammans med kvaliteten på personalmatsalen och typ av kaffemaskin på avdelningar, är exempel på sådant som man värdesätter som sjukvårdspersonal/-student. I detta inlägg lägger vi fokus på sjukhuskläderna, som blir en naturlig och stor del av sjukvårdspersonalen. Om det inte redan var uppenbart, bär vi alltså aldrig civilkläder på jobbet (undantag: om man är försenad till morgonmötet eller kläderna försvunnit 😜). 

1. Avdelning/ mottagning/akuten

2. Kirurgen (avdelning+operation)

3. Ortopediska operationer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Genom mina två ynka år inom vården (som läkarstudent och undersköterska) har jag hunnit prova mig igenom en hel drös olika sjukhus-outfits. Gemensamt för alla är att det känns som att gå runt i pyjamas. Skönt som tusan, men fult som satan. Ständigt kommer det nya förändringar på sjukhuskläderna. De finaste bussarongerna fann jag på min första vårdcentralsplacering: vinröd, babyblå och turkos fanns bl.a. att välja mellan. Tyvärr försvann dessa med tiden och ersattes av tråkiga vita och blåa bussaronger och byxor.

Olika landsting har oftast sina egna sjukhuskläder. Inom SLL (Stockholm läns landsting) gäller oftast plaggen i bilderna ovan. Däremot kan kläderna även variera mellan sjukhusen tillhörande samma landsting. På Södersjukhuset (där jag är placerad) används iaf kläderna i bilderna ovan.

Outfit 1: Standard-outfit. Grå V-formad bussarong (=överdelen) och vita byxor med muddar. Används alltså på majoriteten av alla sjukhusavdelningar, på olika mottagningar och akuten. Bra tillgång på fickor, men uppriktigt sagt så tycker jag att den är extremt ful.

Outfit 2: ’Smurf-outfit’/Kirurg-outfit. Blåfärgad över- och underdel i tyg med muddar. Används av personal som vistas på operation (ex. kirurger, anestesipersonal, operationssjuksköterskor). Jämfört med outfit 1, anses denna släppa igenom mindre svett osv. Superbra tillgång på fickor och snyggare.

Outfit 3: ’Ortoped-outfit’. Blåfärgad över- och underdel i pappersmaterial med muddar, engångskläder. Dessa ska släppa igenom minimal svett och luft generellt, vilket gör att man lökar sönder. Extremt jobbiga att ha på sig, dålig passform och för få fickor. På Södersjukhuset används dessa engångskläder enbart på ortopedoperationer, men på t.ex. Danderyds sjukhus används engångskläder vid alla operationer.

Personligen är min favorit, outfit 2: snyggast och skönast. Kanske till stor del pga att jag använd den minst och därav inte hunnit bli trött på den ännu, vilket ju är skälet till att jag starkt ogillar outfit 1. Baserat på min klädpreferens, måste jag alltså bli kirurg eller dylikt. 😂

6 kommentarer

Liza

Liza

Kan man köpa egna Scrubs istället och jobba med som BMA klinisk fysiologi eller inte?

kistudentenlinnealin

kistudentenlinnealin

Hej Liza! På svenska sjukhus/vårdcentraler/övriga vårdgivare, använder man personalkläder som arbetsgivaren köper in. Du kan alltså inte köpa in egna kläder i dagsläget.

Jessica

Jessica

What if it is winter and you start to feel cold? Can’t you wear a long sleeved shirt under?

kistudentenlinnealin

kistudentenlinnealin

Hi! Unfortunately you can’t wear long-sleeve clothes underneath. However, there are some cardigans/jackets available at the hospital.

Victor

Victor

Hi, I'm a medical student from Mexico. I love the second uniform. I'd like to know how to buy it or the brand, I cant find it here. Thanks.

kistudentenlinnealin

kistudentenlinnealin

Hi Victor! These clothes are unfortunately not for sale. You can only find them at Swedish hospitals, where they can be lended for free.

Relaterade inlägg

Om mig

Mitt namn är Linnea, jag är 24 år och kommer från Linköping.

Följ med på min resa genom läkarprogrammets 5,5 år. Nuvarande station: Läkarexamen.

Läs om läkarstudierna på Karolinska Institutet (KI), livet som student i Stockholm och få en inblick i läkaryrket.

Kategorier