Sommarjobb som undersköterska

Publicerat: 28 februari, 2017

Sommaren närmar sig med stormsteg, halva T4 har nästan passerat och ändå har vi så otroligt mycket kvar att avklara. I detta inlägg hoppar jag direkt fram till sommaren och ämnet sommarjobb.

Att hitta ett sommarjobb kan många gånger kännas jobbigt, utmanande och stressande. Varje år blir jag alltid lika stressad och ångestfylld. Kanske beror det på perioden på året. Oftast behöver man redan börja leta i januari. Det är början på det nya året, man håller i sina nyårslöften och hoppas på att året ska bli så mycket bättre än det förra. Men hur ofta händer det? Sen är väl inte januarimånad vidare lattjo, mörkret dominerar, kylan håller i sig osv. Sommaren känns avlägsen. Förr eller senare, måste man ändå bita i det sura äpplet och få detta avklarat. Man vill ju inte stå där, i början av sommaren, utan jobb och CSN för de kommande månaderna.

I år har jag varit en mästare på att prokastinera och började inte förrän mitten på februari med mina jobbansökningar. Mitt mål, denna sommar, är att jobba inom vården som undersköterska (USK), helst på sjukhus. Jag skickade därför in en handfull jobbansökningar till olika sjukhusavdelningar inom SLL (Stockholm läns lansting) och fick ett par napp. Jag kommer förmodligen att jobba som USK på akuten på Danderyds sjukhus. Har varit på några olika intervjuer, däribland en på barnakuten till Huddinge sjukhus, också som USK. Men då jag förväntas jobba runt 8 veckor i sommar, föredrar jag Danderyds sjukhus, som blir enklast för mig att åka till.

Som läkarstudent finns det ett antal olika yrkesroller inom vården man kan ta sig an. Däremot krävs olika kvalifikationer för respektive roll.

  • Vårdbiträde – ingen tidigare erfarenhet, t.ex. på äldreboende eller rehab
  • Undersköterska (USK) – oftast läkarstudent som har lite klinisk erfarenhet, T3-T4 och senare, beroende på vilka specifika arbetsuppgifter som efterfrågas.
  • Sjuksköterska (SSK) – inte möjligt i Sverige, men i Norge kan man på vissa ställen jobba som SSK efter T8
  • Underläkare – möjligt efter T9, du arbetar som läkare utan läkarlegitimation, krävs att man är ute i extremt god tid, oftast redan på hösten/vinter, året innan.

Generellt gäller att det aldrig skadar att försöka. Söker arbetsgivaren bara läkarstudenter från T5 och uppåt, när du går T4: skicka in ansökan ändå! Du kanske har någon tidigare erfarenhet eller aspekt på ditt CV som sticker ut. Det kan räcka för att arbetsgivaren ska bli intresserad.

Såhär såg min förra sommar ut. Då sommarjobbade jag på Stockholms äldreboende i Sabbatsberg under 5 veckor. Jag jobbade som vårdbiträde på demensavdelningen. Det var fem tuffa och psykiskt krävande veckor, men så oerhört lärorika.

2 kommentarer

Akuten på Danderyds sjukhus - KI-studenten Linnea

Akuten på Danderyds sjukhus - KI-studenten Linnea

[…] berätta att jag äntligen börjat jobba som undersköterska på Danderydsakuten. Har ju endast tidigare nämnt att jag fått sommarjobb där. Förra helgen gick jag därför mina första pass (på hjärtsektionen och ambulanstriagen). Det […]

DS-akuten – Linnea, student på Karolinska Institutet

DS-akuten – Linnea, student på Karolinska Institutet

[…] berätta att jag äntligen börjat jobba som undersköterska på Danderydsakuten. Har ju endast tidigare nämnt att jag fått sommarjobb där. Förra helgen gick jag därför mina första pass (på hjärtsektionen och amulanstriagen). Det […]

Relaterade inlägg

Om mig

Mitt namn är Linnea, jag är 24 år och kommer från Linköping.

Följ med på min resa genom läkarprogrammets 5,5 år. Nuvarande station: termin 11.

Läs om läkarstudierna på Karolinska Institutet (KI), livet som student i Stockholm och få en inblick i läkaryrket.

Kategorier