Integrerad sluttentamen

Upplägget på min exjobbstermin

Nu har jag lyst färdigt med min frånvaro på bloggen. De senaste veckorna har jag desperat försökt planera och strukturera upp mitt liv. Att exjobbsterminen skulle bli en lugn och sansad termin kan vi rent ut sagt glömma, men det är också helt självförvållat från min sida. 😛 

Vad är exjobb?
Exjobb = examensarbete = degree project.

Det är en kurs om 30 hp (= 1 hel termin) på avancerad nivå på läkarprogrammet. Olika lärosäten lägger exjobbet på olika terminer, där KI har lagt det på termin 8. Under denna termin fördjupar sig varje läkarstudent på ett forskningsområde/-projekt inom medicin. Det kan vara alltifrån forskning kring specifika cancermarkörer, till att studera ett hälso- och sjukvårdssystem. Beroende på var din handledare jobbar, kan du få göra exjobbet utomlands, på sjukhus,  i lab eller annan miljö.

Vad gör jag?
Jag gör en epidemiologisk registerstudie inom obstetrik, där jag bl.a studerar sambandet mellan infertilitet och preeklampsi (sjukdom hos gravida kvinnor). Min bas har jag på institutionen MEB (Medicinsk epidemiologi och biostatistik) på KI. Med hjälp av redan insamlad data från olika svenska register kommer jag att analysera informationen och slutligen leverera en skriftlig rapport om det. Känner mig iaf långt ifrån varm i kläderna när det gäller forskning och exjobb. Men förlitar mig på min handledare och att mina skrala statistikkunskaper kommer rädda mig.

Hur ser dagarna ut?
Har hittills inte varit bunden till tid och plats, utan har varit superflexibelt med var jag kan sitta och jobba. Men kommer behöva sitta mer på KI när jag analyserar datan. Fördelen med mitt projekt är nämligen att jag redan har insamlad data som därmed ’endast’ behöver tolkas och analyseras. Just nu håller jag på att lära mig ett statistikprogram (STATA) som forskargruppen använder. Det är superroligt, men också väldigt utmanande. Parallellt med det, gör jag min bakgrundsforskning om mitt ämne, genom att läsa massa olika vetenskapliga artiklar. Dessa blir också grunden till min uppsats.

All denna ’lediga’ tid – Extremt ovant och stundtals skrämmande. Väntar bara på att en tickande bomb ska explodera mitt framför mina ögon. 😂 Har hursomhelst tillfälligt fyllt ut den lediga tiden med att börja jobba heltid på BYON8, där jag tidigare jobbade på distans. Vi lär märka med tiden, om detta var ett smart val eller ej.

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig

Kategorier