knee-xray

Vem vill bli ortoped?

De två veckorna som passerat har jag och fyra andra läkarstudenter spenderat på ortopeden. Liksom kirurgiveckorna har tiden på ortopeden varit likväl fantastisk med fint omhändertagande. Skillnaden har främst varit att ortopedveckorna varit bättre uppstyrda vad gäller våra scheman. Haft varierande dagar med alltifrån mottagningspass, operationspass, seminarier, statusövningar och akutenpass. 

Avslutade ortopedveckorna med ett roligt quiz

Ortopedi är ju läran om sjukdomar i rörelseapparaten: skelett, leder och muskler. Som läkarspecialitet är ortopedi väldigt mansdominerat, fysiskt tungt och innehåller många inslag av träslöjdsmoment. 😁 Med det sagt, kände mig ändå enormt välkommen som kvinnlig läkarstudent och hade turen att få gå med flertalet kompetenta och trevliga manliga läkare. Är dock högst osäker om ortopedi blir min slutgiltiga station som läkare, men håller alla dörrar öppna så långt det går.

De stora skillnaderna från kirurgi, är att ortopedi har fokus på det ’hårda’ i kroppen (ex. skelett och leder), vilket per automatik gör jobbet fysiskt tyngre. Ortopeder har färre akuta situationer som de kan hamna i, jämfört med en kirurg. De mest akuta fallen för en ortoped, kan i princip sammanfattas med följande tillstånd: kompartmentsyndrom, cauda equina-syndrom och frakturer efter högenergitrauma (t.ex. bäckenfraktur).

 

Vad fick ja då göra under min placering på ortopeden? 

  • Statusövningar – Gruppövning i ortopedisk undersökningsteknik, fick lära oss att undersöka rygg/nacke/extremiteter/höft/bäcken osv.
  • Gipsövning – Gruppövning i basal gipsteknik.
  • Ta emot patienter på ortopedmottagningen – Träffade främst patienter på återbesök efter olika frakturer och skador: t.ex. handledsfraktur, över-/underarmsfraktur, axelluxation (= axel ur led) etc.
  • Ta emot patienter på ortopedakuten – Träffade patienter där jag fick chansen att öva på min (högst obefintliga) ortopediska undersökningsteknik. Fick bl.a. göra en per rectum (undersökning av ändtarmen) för att utesluta cauda equina-syndrom, viktigt viktigt.
  • Delta på ortopedoperationer – Deltog på olika operationer: benamputation, höft-, handleds- och axelluxationsfraktur-operation. Fick assistera på alla dessa samt testa på att skruva fast skruvar i skelettet, stapla och sy ihop huden osv. Patologisk träningsvärk i mina armar efter att ha hållit uppe benet under benamputationen. 😅

Bäst av allt var mottagningspasset och operationerna, tack vare lärorika patienter och att jag själv fick utföra mycket av jobbet. Även tacksam över all gruppundervisning/-aktiviteter vi får på denna termin. Det gör att man lär sig av varandra samtidigt som man tar till sig bättre av undervisningen i mindre grupper. Så mycket bättre än föreläsningar och seminarier i större konstellationer, men också bättre än att slängas ut helt ensam på avdelningar.

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig

Kategorier