Nu har jag bloggat här och varit ambassadör för programmet i ett helt år! Det var lärorikt och väldigt roligt att kunna besvara alla era frågor och funderingar.

Jag hoppas att ni fann nytta från det jag skrivit och fortsätter lyckas med era studier.

För framtida frågor kan ni alltid mejla studievägledaren för svar.

Känner du dig trött och sliten efter en intensiv vecka eller efter en tenta? Så brukar det kännas för mig periodvis och därför fokuserar jag mycket på träning och att avsätta lite tid i veckan åt att ta hand om mig själv. Nu innan termin starten har jag fokuserat på att rensa det materiella i min vardag och fokusera på träning för att kunna påbörja mina studier med fokus.

Jag har nämnt det tidigare men det är värt att nämnas igen, för att lyckas med studierna är det viktigt att se efter en egna mående.

Hur ska man gå tillväga?

1. Skapa en fridfull miljö
Om du spenderar större av din tid i ditt rum eller studentlägenhet, se till att ha ett ordnat och städat rum. Jag känner att mitt rum ofta speglar hur jag känner i stunden men ofta när jag har mitt rum städat så mår jag bättre och kan lugnt fokusera bättre på det jag behöver lägga min energi på.

Är du inte van vid att ha det ordnat eller är du en som verkligen hatar tanken på att städa? Börja med att bädda din säng varje morgon och se till att ha ett städat skrivbord.

Dofter: om du inte är känslig för dofter är doftande ljus för mig en lugnande och positiv faktor.

2. Ge din kropp en fysisk detox
Fysisk aktivitet, det räcker med 20 min daglig fysisk aktivitet för att din kropp och hälsa ska få de fördelar som tillkommer vid fysisk aktivitet. Yoga, en promenad eller gym. Det minskar risken för psykisk ohälsa och flera andra fysiska sjukdomar.


För mig blir gymmet mitt andra hem vid studietiden.

Kost, det är viktigt att du ser över vad det är du äter. Om du får i dig de näringsämnen som behövs och fundera på vilka kosttillskott du kanske behöver lägga in i din vardag.

Som kosttillskott skulle jag rekommendera, omega-3, Kalcium, D-vitamin och B-vitamin.

Något jag försöker få in i min rutin är att vakna tidigare och få i mig frukost, fastän jag sällan har apetit till det mår jag inte bara bättre efter frukost men känner mig även mer vaken.

Fysisk detox är även att ta hand om ditt yttre, hudvård är en viktig rutin i min dag. Det är viktigt att mitt yttre mår bra likaså som mitt inre.

3. Ge din hjärna en metal detox
Det som konsumerar vår tid mest idag är sociala medier och sällan bidrar de till nytta i jämförelse till hur mycket tid vi lägger ner på den. Det är viktigt att ibland tillåta sig själv gå offline. Ha en mobilfri timme eller stänga ner de appar man märker bara konsumerar ens tid i onödan, tex instagram.

Att ha en timmes offline innebär inte att behöva stänga in sig med studierna, det kan vara en timme av att läsa en bra bok man tycker om. Ta ett avkopplat bad eller en promenad och bara fokusera på naturen och sig själv. Något som får en att känna sig avslappnad. Upplever du att du läser redan för mycket kan det vara till nytta att skriva av sig.

Att ta tid off och bara sätta sig och reflektera kan ge väldigt mycket, vi håller oss själva upptagna ständigt att vi glömmer att reflektera över vad som får oss att må dåligt eller vad det är som orsakar oss stress.

Att avsluta sin egen tid genom att planera är även en sak som får mig att stressa mindre, det gör även att jag kommer utnyttja min tid mer effektivt veckan framöver då jag redan planerat både vad jag måste göra och vad jag vill göra.

Nu när det kort tid kvar tills studierna börjar igen tänkte jag sammanfatta vad jag anser är viktigt att veta.

1. Var proaktiv
Genom att vara proaktiv och starta samma dag med det man behöver läsa och sammanfatta kommer man tidigare upptäcka vad man behöver lägga extra tid på och vad man inte förstod från föreläsningen vilket ger en möjlighet att fråga läraren vid nästa föreläsning eller skicka ett meddelande.

Tänk inte ”Detta är bara början det kommer bli tydligare senare”, om du inte tar tag i din läsning från början kommer det samla på sig en mycket större hög av läsning och under mycket mindre tid kommer du försöka pressa in allt. Det är ingen fara att inte förstå i början, att inte riktigt hänga med men det innebär att man ska göra mer läsning på egen hand för att därmed veta vad exakt det man har svårighet med. Med tiden kommer det börja klarna om man anstränger sig och tar en del per dag, det utan att bli helt utmattad eller drabbas av panik.

Frågan du sitter och funderar på hur du ska förstå – skjut inte bort den, antingen pimma läraren eller skriv ner den och ta med den i nästa föreläsning. Den frågan kan mycket väl hamna på tentan.


Pim finns i PingPong!

2. Varje en har sitt motiv
Varje klasskamerat du ser läsa med dig kursen har en annan bakgrund, vissa har läst tidigare vid högskolan, kommit direkt från gymnasiet eller haft ett sabbatsår. Varje en har därmed olika förutsättningar, olika metoder och olika färdigheter. Fokusera på din. Varje en har sina svagheter och styrkor, känn igen dina och inte andras. Hur andra gör berör inte dig, deras godkännande eller inte kommer inte stå på dina meriter.

3. ”Study smart not hard”
Ha en rutin, det är viktigt att du har en balanserad vardag där du på ett hälsosamt sätt får in studierna och annat du gillar att göra. Det är viktigt att du både fysiskt och psykiskt mår bra. Att vara vaken hela natten och försöka klämma in allt utan sömn kommer inte bara inte vara hållbart men även dåligt för din hälsa.

Fokusera på de områden föreläsaren poängterar är extra viktiga, hur ska du veta det? Det nämns vanligtvis på föreläsningarna och seminarium. Är du osäker om något, kanske du börjar gräva för djupt i detaljer och du vet inte om du bör göra det? Fråga läraren om det. Pim, Pim!

4. Fokusera på att förstå
Förstå materialet mer än att memorera.
Vissa saker är viktiga att memorera, som namn på muskler, enzymer och kemiska processer. Men när det kommer till flera kapitel och områden är det viktigt med förståelse än att blint memorera. Genom att förstå ämnet kommer du kunna förstå olika former av frågeställningar.

Vissa kurser ger läraren extra material, vanligtvis ligger det bland dokumenten. Ta en titt på dessa, ibland är de som en lathund och förklarar saken på ett förenklat vis så att du kan förstå det läraren förklarar. Sådan material är vanligt förekommande vid Kemi kurser.

Som T2 student och en anställning i en labb avdelning var det ett stort steg för mig. Däremot var all erfarenhet som tillkom det absolut bästa.

Mitt arbete gav mig bredare erfarenhet och arbetsuppgifterna var väldigt olika samt varierande. Jag kan nämna några av huvudsakerna som tillkom under min anställning:

– Preanalyser – Remiss registrering
– Utbildning i Logistik (inköpssystem) samt ansvar för laboratoriets material beställning.
– Handleda sommarungdomar
– Arkivering av varierande avtal
– Prov- registrering och identifikation, markering samt insacanning och centrifugering av prover.

Jobbet gav mig även en insyn till hur det kan se ut för en färdig utbildad BMA samt vilka olika valmöjligheter som finns. Vilka fördelar och nackdelar man kan stötta på och hur mitt framtida jobb kan komma att se ut, vem mina kollegor kan vara och vilka olika yrken man kan stötta på att arbeta med.

Genom jobbet stötte jag på flera olika personer som gav mig deras råd och tips för framtiden. Hur lönen kan komma att se ut, vad man ska tänka på som kan vara viktigt och hur man ska stabilisera sig i ett arbetsfält som skapar konkurrens med inte bara BMA:are utan av andra yrkesroller.

För mig personligen fick jag se vilka möjligheter jag har att arbeta i detta fält samtidigt som jag får klä mig som jag gör till min vardag. Eftersom det är viktigt för mig att man håller vid principen att varje individ ska ha rätten att bestämma över sin kropp är det viktigt för mig att få bestämma hur jag vill göra, självklart med anpassning till miljön.

Inom vård vet alla att uniformen är kortärmat, för mig med slöja innebär detta att klä av mig med något jag anser är diskriminerande. Hygien är en viktig del i vården, det är inget jag anser ska förminskas däremot bör man inte förminska eller trycka bort valmöjligheterna som finns inom vården vilket det glädje mig att få se.

Ute i avdelningen och vid mitt skrivbord hade jag en kofta som ingår i sjukhuskläderna däremot är dessa inte tillåtna inne i labbet, inne i labbet hängs dessa av och det finns andra val som går att använda som följer riktlinjerna av hygien i vården/labbet, engångsrockar och engångsarmar.

När jag först skulle vara inne i labbet slapp jag själv ta upp detta utan erbjöds av min kollega det alternativet, vilket jag anser vara väldigt fint. Jag har fått stå ut med olika fördomar och antydningar, redan i början av T1 vid första laborationen kände en lärare behovet av att poängtera detta för mig som jag fortfarande minns.

”Du vet väl om att som BMA kan du inte ha långärmat”.

Jag svarade artigt tillbaka att jag vet om vad som gäller men att det däremot finns lösningar som engångsärmar och liknande som går att lösa det på. Det betydde mycket för mig att få komma ut i arbetsfältet och få sådant fint bemötande trots att jag är medveten att det inte alltid blir så men detta är mitt egna val som ingen har rätt att trampa på. Hur jag gör eller planerar är mitt val och min rättighet. Som BMA:are slutar inte det vid frågan kring långärmat eller inte, anser det är förminskande av all den kunskap jag samlar på mig under åren och jag anser den person som uttrycker sig så saknar kunskap om vilka möjligheter det finns att fortsätta i detta fält och vilka varierande arbetsfält det finns för oss BMA:are.

Nu blev det lite oplanerat längre inlägg med en personlig berättelse men eftersom detta är min blogg där vi ska kunna samtala om allt jag upplever och tänker på anser jag det är viktigt att det lyfts upp.

Det finns även slöjor att låna, föredrar dock mina egna haha!

Innan jag påbörjade mina studier i BMA programmet visste jag att arbetsmarknaden såg lovande ut för oss, både som studenter och färdig examinerade. Till det jag hört hör det till att efterfrågan av BMA utbildade minskar och att arbetet ersätts med maskiner, detta stämmer, en viss del i alla fall. Det tillkommer flera maskiner samt förnyad teknik. Detta för att många av analyserna som utförs önskar man ska utföras snabbare. Tid räddar liv. Däremot är arbetsmarknaden väldigt bred och möjligheterna för vart du som BMA utbildad, (inriktning labb skriver jag alltid om då det är min inriktning som jag har koll på), är många.

Låt dig inte påverkas av vad som går runt, har du funnit att detta är vad du vill arbeta med eller fortsätta med vidare med möjligtvis även en master utbildning, fortsätt. En ambitiös och engagerad person i sitt arbete kommer få många möjligheter.

Till nyår, 2018 kände jag för att skriva ner ett par viktiga mål. Något jag aldrig brukar göra men för att fortsätta sträva efter det kände jag det vore viktigt att ha det nedskrivet framför sig. Bland dessa mål skrev jag:

”Få ett sommarjobb inom min inriktning”.

Det jag visste redan innan var att efter du läst T4, den sommaren har du möjlighet att få sommarjobb som BMA student. Men jag ville mer, jag ville redan efter termin 2 få BMA student jobb. Jag påmindes om det målet då det fanns skrivet framför mig och sökte mig till Karolinska Universitetslaboratoriet. Jag var dock ute i sista minuten då plugget hade tagit över all min tid och fokus. Som förväntat fick jag flera svar tillbaka att de redan tillsatt sommarjobbarna. Men ett mejl ledde mig till en intervju.

För mig kände jag att det var ett uppfyllt delmål, att jag kom fram till en intervju. Jag hade inga kontakter eller någon som kunde hjälpa mig hitta vart jag skulle söka. Intervjun gick väldigt bra och den som skulle bli senare min chef, verkade tycka om mig och se mig kunna utvecklas hos de samt ge de vad som krävdes.

Efter en lyckad intervju och ett uppföljnings möte, skrevs kontraktet på. Jag som T2 student fick sommarjobb hos Mikrobiologen.

Fredag den 17 augusti var mitt sommarkontrakt slut och ett fint meddelande medföljde som värmde. Eftersom jag lämnade ifrån mig ett sådant bra uttryck anställdes jag direkt innan mitt kontrakt tog slut av en annan chef som hade observerat mitt arbete till och från och var även välkommen tillbaka nästa sommar med ett jobb garanterat. Att få ett jobb serverat framför en utan att ha sökt den kändes som ytligare en bekräftelse på det jag tidigare skrev, ambition och bra arbete kommer aldrig kunna ersätta dig med en maskin.

Jag kommer skriva ett nytt inlägg där jag kan gå mer ingående av vad mitt arbete bestod av för att inte göra denna alltför lång. Men slutligen vill jag tacka Mikrobiologen och alla där som gav mig denna möjlighet att utvecklas, jag lärde mig väldigt mycket om arbetsmarknaden, analysmetoder och hur processen går till i verkligheten.

Det var ett tag sen jag uppdaterade här på bloggen!

Snart är det dags för höstterminen att starta, det innebär att jag kommer börja T3 och flera nya BMA studenter ska precis ta sitt första steg till BMA.

Vissa kanske har redan studerat tidigare på högskola/universitet andra kanske har tagit ett sabbatsår, jobbat eller rest runt eller ska börja direkt efter gymnasium. I vilket fall så är detta steg som väntar väldigt spännande. T1 kommer gå snabbt, det finns mycket nytt att ta till sig, en ny miljö, ett nytt sätt att få undervisning och nya människor att möta.
Mitt första tips är att inte stressa. Stressen som medföljer i början är inte alls nödvändig, allt kommer falla på plats trots att det kommer gå snabbt.

För att minska stressen som ny student är det absolut viktiga enligt min åsikt är att dyka upp för allt. Även de frivilliga momenten på schemat. Vissa kurser har mer obligatoriska moment än andra och vissa har mer eget ansvar än andra. Oftast finns det schemalagd studietid – utnyttja den tiden till studier.

Den enda som har ansvar och kontroll över att ligga i fas och hänga med är du själv. Se till att omge dig med en bra omgivning, bra vänner är absolut viktigt men vänner som drar ner en och inte stöttar en att kämpa, det är viktigt att ta lite avstånd. Planera sin egen tid och träffa vännerna efter man gjort klart sitt.

Innan ni börjar kan ni redan nu se över vilka kurser som ni kommer läsa på den öppna sidan med programöversikten.

Hemtentan blev färdig inlämnad igår då deadline var den 19:e kl 16. Det var en krävande hemtenta, den bestod av tio uppsats frågor där varje fråga innehöll mellan 6-8 delfrågor. Vi fick följa Lisa som levt ett osunt liv och riskerar att bli allt värre då hon redan lider av diabetes typ-2. Genom hemtentan fick vi besvara frågor som handlade om olika metabola processer, hur enzymer påverkar samt funktionen av olika läkemedel.

Hemtentan är en intensiv sammanfattning av kursens (Biokemi) innehåll. På måndag följs hemtentan med en muntlig examination. Under den muntliga delen kommer vi vara två grupper (totalt 6 personer) med en examinator och en sekreterare som antecknar vilka mål vi uppfyller genom våra svar. Som hjälpmedel får vi använda oss av denna gigantiska metabola schema som innehåller alla biokemiska processer. Vi får använda oss av kladdpapper och vi får tid att samla vår tankar innan vi besvarar frågorna.

Muntliga examinationen har schemabelagd tid på tre timmar, under dessa tre timmar får vi paus två gånger, ungefär 10-15min.

Direkt efter examinationen tar läraren in en student i taget och presenterar resultatet, ifall man blev godkänd eller inte. Fick icke godkänd får man feedback på vilka mål man inte uppnådde vilket är till hjälp för omexaminationen. Man får även feedback på hemtentan då hemtentans feedback inte kommer ges tillbaka till oss innan dess får man den på plats i samband med muntliga.

Eftersom hemtentan är en del av muntliga examinationen är den giltig under ett år, fram tills kursen har nystart. Ifall den muntliga blir underkänd måste man alltså göra om den innan april 2018. Det kommer ges ett tillfälle till innan sommaren. Under augusti omtenta perioden samt två tillfällen under termin 3.

Eftersom de ska utgå från hemtentan vid den muntliga är min plan att studera de frågor och svar mer ingående. Det finns en hel del detaljer och långa svar samt mycket att memorera.

Efter Biokemi kursen är avslutad börjar vi med Cell och Molekylärbiologi kursen, men mer om den senare.

Som jag tidigare skrivit är BMA inte mitt första högskoleprogram jag läser, jag testade två olika program innan jag hamna slutligen här. Skillnaden med valet av BMA var att jag hade ett tydligt mål med mitt val. Jag visste innan vad studierna skulle innefatta, vad framtiden väntade mig och vilka möjligheter det skulle finnas för mig. Både som student och färdig examinerad BMA.

Det absolut viktigaste innan man både väljer och påbörjar ett program är att veta vad ens mål är med att läsa programmet. Är det för att göra andra nöjda? Är det för det verkar som ett ”bra” program? Ifall svaret på dessa frågor är ja, så kommer man väldigt snabbt inte orka med studierna, man kommer börja hamna efter och slösa sin tid. Att ta ett år eller två för att jobba, besök olika universitet, kanske funderar du på en annan stad? Besök den staden och campuset kommer ge en bättre koll på det man söker. Det är även en investering i att söka vad ens mål är.

Besök din framtida arbetsplats eller en utav de möjliga arbetsplatserna du skulle kunna jobba med efter dina studier. För mig var det definitivt något avgörande i mitt val, det handlade inte så mycket om programmets innehåll utan vart programmet skulle leda mig till. När jag fick se vilka möjligheter samt hur arbetsplatsen kunde se ut visste jag direkt att detta vill jag jobba med.

Jag upplever att medicinska utbildningar liknar varandra i innehållet, självklart med skillnader i det praktiska, en BMA och tandläkare fokuserar på två olika saker men det grundläggande har väldigt många likheter, båda programmen har liknande kursböcker och upplägg på programmet därför är det viktigare att veta vad det ska leda till och om det slutmålet går ihop med ens egna mål.

I början av programmet fick vi även göra en heldags skuggning på en BMA arbetare. Det gav oss väldigt bra inblick i fältet och skuggningen gjordes tidigt in på termin 1.

I samband med den internationella biomedicinska analytikerdagen (den 15 april) som inträffade vill jag uppmärksamma här den andra inriktningen som man kan välja vid val av BMA studier, inriktning Klinisk Fysiologi.

Mina klasskamerater skrev en bra sammanfattande text som uppmärksammade hur mycket sjukvården är beroende av oss BMA. För att hela sjukvården ska fungera är det verkligen oerhört viktigt med varje roll som uppfylls.

Filippa skriver såhär:

15 april är internationella biomedicinska analytikerdagen. Visste du att cirka 70% av alla diagnoser grundar sig på provsvar och undersökningar som utförs av biomedicinska analytiker? Till exempel krävs det fler än 30 biomedicinska analytiker med olika specialkunskaper för att diagnostisera och följa upp en akut leukemi.

Jag studerar tre år och 180 hp på universitetet för att bli #stoltbiomedicinskanalytiker.

Jag studerar för att i framtiden undersöka, analysera, utvärdera och diagnostisera.

Jag studerar hjärta, hjärna, lungor, kärl, njurar – alla kroppens organ och funktioner.

Jag studerar anatomi, fysiologi, medicin och diagnostik.

Jag studerar ultraljudsfysik, teknik, radioaktiv strålning, kvalitetssäkring och metodik.

Jag studerar om sjukdomar, dess symptom och metoder för att diagnostisera dem.

Jag studerar för att i framtiden kunna kalla mig #stoltbiomedicinskanalytiker.

Och Rebecca delar med sig av detta:

15 april är internationella biomedicinska analytikerdagen. Visste du att cirka 70% av alla diagnoser grundar sig på provsvar och undersökningar som utförs av biomedicinska analytiker? Jag är student på väg mot att bli #stoltbiomedicinskanalytiker.
Det kan om ett par år vara mig du träffar på Fysiologklinik när du behöver undersöka din hjärtfunktion, dina kärl eller din lungfunktion.

Det kan om ett par år vara mig du träffar på Nuklearmedicin för att göra avancerade röntgen- eller radioaktiva strålningsundersökningar.

Det kan om ett par år vara mig du träffar på Neurofysiologisk klinik för att undersöka hjärna, muskler och nerver.

Det kommer om ett par år vara jag som bidrar till de undersökningar och provsvar som 70 % av alla diagnoser grundar sig på. Då är jag #stoltbiomedicinskanalytiker

BMA programmet är ett brett och otroligt viktigt yrke, stort tack till Filippa och Rebecca som delade med sig av deras syn på yrket med upplysande fakta. (Båda Filippa och Rebecca läser inriktning Klinisk Fysiologi termin 2 vid KI)

I fredags kvitterade vi ut Hemtenta för Biokemi kursen, denna hemtenta görs i grupp om tre personer som man själv skapar. Den består av tio stora frågor som bör besvaras och lämnas in om en vecka. Hemtentan betygsätts inte men är ett krav att lämnas in för att få slutligen vara med i den muntliga.

Vi har nästa vecka fram tills torsdag den 19 april att skriva på hemtentan.

Mina fredagskvällar består vanligtvis av lite städning i rumkaoset och därefter en godispåse med en serie. Den nygamla serien jag fastnat på nu är Criminal Minds. Brukade alltid titta på den förut på Kanal 5 en gång i veckan, konstigt hur man hade tålamod att vänta för serier en gång i veckan och stå ut med fem minuters reklam konstant.

Hoppas ni haft en fin helg!