Att avsluta livet

Hej!

Jag tänkte skriva om hur det kan vara att avsluta livet. En sak är säker, vi kommer alla dö. Det är lika säkert som att vi en gång föddes. Tidigare har jag arbetat med nyfödda eller förtidigt födda barn. Här kan du läsa vilka problem de nyfödda har om de vårdas på neo.

Man kan väl säga att de problem som uppstår i livets slut skiljer sig en del från de problem som kan uppstå i samband med födelsen. Men vissa saker är ändå gemensamma t ex problem med cirkulation och andning. Dock är mekanismerna skilda och de kroppsliga förutsättningarna olika.

De problem som kan uppstå i samband med döden kan vi också behandla. Det vill säga, vi kan inte bota den underliggande sjukdomen, men vi kan lindra de symptom som sjukdomen ger. Dessa symptom kan vara:

  • Ångest och oro – Självklart kan en människa som är på väg att dö bli ångestfylld. Hur kommer de sista dagarna, timmarna och minuterna att bli? Hur dör man? Är det läskigt?
  • Smärta – Om det finns en underliggande spridd cancersjukdom är smärta vanligt. Smärta kan vara outhärdlig och ihållande. Det vi allra minst vill är att patienten ska ha ont. Som tur är finns massa bra mediciner som vi kan ge för att lindra smärtan.
  • Svårt att andas – Ibland kan upplevelsen vara att det är svårt att andas. Detta kan bero på en faktiskt lungsjukdom eller en infektion. I de fall har vi även en rad olika strategier som gör att det känns lättare att andas.
  • Trötthet – Att vara sjuk gör oftast att man blir trött och så är det även med våra patienter. En patienter med en svår cancer gör att hela kroppen försätts i ett nedbrytande tillstånd som gör kroppen och huvudet extremt trött.
  • Törst – Just törsten kan kvarstå lågt efter att man har förlorat förmågan att svälja. Det går då att avhjälpa törsten genom att fukta munnen ofta. Att ge vätska till patienten riskerar att förvärra och förlänga en redan lidelsefull situation.
  • Illamående – Återigen, om patienten har en svår och spridd cancersjukdom så finns stor risk att patienten kommer må illa. Detta på grund av alla restprodukter cancern producerar.
  • Förvirring – Då cirkulationen gradvis försämras minskar även blodet och syretillförseln till huvudet. Det gör också att tankarna inte riktigt fungerar som det brukar. Det kan ibland vara obehagligt och då finns det även mediciner vi kan ge mot förvirring.

 

kistudentenoscar

kistudentenoscar

Jag heter Oscar Berg och är 28 år och kommer från Östersund. Jag läser åttonde terminen på läkarprogrammet och här skriver jag om min vardag och hur det känns att bli doktor.

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Ämnen