CAPITAL HOSPITAL

I går och i förrgår besökte vi Capital Hospital som är ett statligt sjukhus i Bhubaneswar. Till sjukhuset vallfärdar 1000-tals patienter varje dag men det är inte självklart att alla får hjälp på grund av extremt knappa resurser på sjukhuset. Vi fick möjligheten att besöka en intensivvårdsavdelning (ICU – Intensive Care Unit) och lärde oss ett helt nytt spektrum av sjukdomar som är vanliga här i Indien. Ett flertal (faktiskt yngre patienter) var inneliggande för pesticidförgiftning. Pesticid är ett annat ord för bekämpningsmedel som är vanligt förekommande på stora plantage här i Indien. Patienterna får i sig (oavsiktligt eller avsiktligt) bekämpningsmedlet och drabbas av en nedsatt andningsfunktion. Andningsfunktionen blir så pass nedsatt att patienten hamnar i ett livsfarligt tillstånd där patienten riskerar att drunkna i sina egna lungor på grund av ökad slemproduktion.

IMG_8897.JPG

Vi fick använda bakdörren till sjukhuset.

Vi fick även möjlighet att se barnsektionen på sjukhuset och träffade dessa underbara barnläkare. Det märktes att de brann för sitt jobb!

IMG_8902.JPG

Dessutom fick vi se deras PCI-lab (läs här när jag är på PCI-lab hemma i Sverige), delta under hjärtundersökningar, vara med under ett kejsarsnitt och en annan genital operation. Att kursen skulle innefatta mer än diabetes visste jag men att det skulle vara av i den här omfattningen hade varit svårt att föreställa sig innan.

IMG_8912.JPG

Vi slutade lite tidigare i fredags och såg till att ha en skön eftermiddag på hotellet! Under kursen skriver vi samtidigt ett arbete i diabetes och jag skriver om barnfetma och dess relation till diabetes. Jag har precis startat och tänkte skriva hela söndagen för att riktigt komma igång. Annars har vi det toppen och det är varmt och soligt varje dag. December, snö och jul känns avlägset och jag kan inte säga att jag saknar det speciellt mycket. 🙂

Hörs snart igen! /Oscar

kistudentenoscar

kistudentenoscar

Jag heter Oscar Berg och är 28 år och kommer från Östersund. Jag läser åttonde terminen på läkarprogrammet och här skriver jag om min vardag och hur det känns att bli doktor.

1 kommentarer

Relaterade inlägg

Ämnen