Egenskaper för en läkarstudent

Tjäna!

Jag ska igen svara på en läsarfråga och den här gången lyder den:

  • Vilka egenskaper tror du krävs under studietiden?

Den frågan är jättebra och superrelevant. Jag ska börja med en disclaimer och säga att jag inte har några rätta svar men jag kan se vissa klustrade egenskaper hos de studenter som fortfarande går i min klass. Jag ska försöka besvara frågan vilka egenskaper som krävs under studietiden. Dessa (tror jag) är:

  • Uthållighet. Det säger sig själv att man måste vara uthållig för att orka gå igenom 5,5 år av tunga studier. Om man inte har det stora målet i sikte samt de små delmålen på vägen tror jag det är svårt. Det kommer också finnas stunder av stor frustration och motgång och det är helt okej. Det kommer andra stunder med medvind och flyt också.
  • Studievilja. Det är ganska enkelt, pluggar du inte så kommer du inte klara en läkarutbildning. Därför måste du tycka att det är kul att lära dig nya saker och tycka om att kämpa för kunskap. Vidare bör man tycka om att läsa och skriva. Om du inte tycker om att plugga ska du inte bli läkare. Då menar jag att du inte ska ha några problem med att sitta timtal i sträck och bara plugga och läsa.
  • Intresse för kroppen och biologi. Du bör ha ett genuint intresse av människokroppen och biologi. Varför? För att allt i utbildningen går ut på hur kroppen svarar på olika biologiska tillstånd.
  • Intresse för och nyfiken på människan. Alla kanske inte håller med mig med jag vill hävda att man måste vara genuint intresserad av andra människor om man ska bli läkare. Man måste vara villig försöka förstå sig på andra människor och deras situationer, annars kommer man aldrig komma fram till en gemensam lösning.

Det var lite kort om vad jag tror är viktigt att ha med sig som läkarstudent. I ett senare inlägg kommer jag skriva om vad jag tror är viktigt för att bli en bra läkare. 🙂

 

kistudentenoscar

kistudentenoscar

Jag heter Oscar Berg och är 28 år och kommer från Östersund. Jag läser åttonde terminen på läkarprogrammet och här skriver jag om min vardag och hur det känns att bli doktor.

4 kommentarer

Relaterade inlägg

Ämnen