En bra hemsida

Hej hej!

Kursen i socialmedicin gav ändå rätt bra verktyg kring hur man också kan tänka kring hälsa i ett större och mer övergripande perspektiv. Mycket av kursen fokuserade på hur samhälleliga och större strukturer och system kan främja hälsa samt förebygga ohälsa. Jag som frihetlig person hade lite svårt med vissa delar. Jag har svårt att se ett totalt rökförbud eller en avskaffad valfrihet i välfärden. (Men det var uppenbart att det fanns lärare som både vilja förbjuda rökning och införa någon form av DDR-vård utan valfrihet!)

Ett hemsida som jag tar med mig är GBD Compare (https://vizhub.healthdata.org/gbd-compare/). University of Washington står bakom hemsidan och de har sammanställt data från alla länder i världen med den totala sjukdomsbördan (global burden of disease). Där kan man sortera på diagnosgrupper, kön, ålder, mortalitet, livskvalitet med mera. Det är en jättebra sida för att skapa sig en överblick vad som är problemet i ett speciellt land eller region.

Till exempel är det tydligt att i vår del av världen är lower back pain (ryggsmärta), huvudvärk/migrän, ångest och depressioner en stor orsak till ohälsa.

I nästa inlägg kommer det en sneakpeak på vad som kommer hända härnäst! Ha en fin dag! Mvh Oscar

kistudentenoscar

kistudentenoscar

Jag heter Oscar Berg och är 28 år och kommer från Östersund. Jag läser åttonde terminen på läkarprogrammet och här skriver jag om min vardag och hur det känns att bli doktor.

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Ämnen