Fler observationer

Hallå!

Här kommer ett till inlägg om fler observerade skillnad mellan utbildningen i Danmark och Sverige. Tidigare skrev jag om vad jag noterade bara efter första veckan. Som jag skrev då så upplevde jag att alla skrattar mycket mer -det stämmer verkligen! Här kommer några fler skillnader:

  • Mer chill men högre krav på teoretiska kunskaper. De danska studenterna är mer chill inför sin utbildning. Samtidigt efterfrågar lärarna mer teoretiska kunskaper än vad jag är van från hemma i Sverige. Men det är också okej att inte veta svaret eller att säga fel. Det finns inte alls samma prestige eller rädsla för att göra eller säga fel. Jag ser det verkligen som något positivt. Som svensk är jag van att noga förbereda mig samt att läsa på innan men det behövs inte alls på samma sätt eftersom stämningen är mer avslappnad. Är det bra eller dåligt? Jag vet inte.
  • Åsikt vs. konflikt. Som svensk är det förvirrande att få dubbla besked och att ta in flera olika åsikter. Jag har sällan varit med om att överläkare i Sverige tycker helt olika och lägger ut orden om deras respektive åsikt. Om så händer skulle det vara en konflikt. I Danmark är det vardagsmat och händer hela tiden. Inget konstigt alls! Om man sen frågar om det är en konflikt eller meningsskiljaktigheter så förstår de inte riktigt vad jag menar. De säger mer att: ”Nee, men han tycker så och jag tycker såhär och hon tyckte på ett annat sätt, det är inget konstigt.” Att tycka lika eller uppnå konsensus verkar inte existera i Danmark.
  • Direkt feedback. Om man säger något eller gör något fel så får man reda på det direkt. Som svensk kan det vara obekvämt och främmande. Jag är van vid att man eventuellt får lite feedback i efterhand eller så blir feedbacken omlindad och diffus så man inte alls förstår vad som var rätt eller fel. I Danmark förstår man direkt vad som måste bli bättre till nästa gång. Det är skönt och innebär att man gör rätt nästa gång.

Ja, mitt danska äventyr fortsätter!  Här är ursikten från sjukhuset.

 

kistudentenoscar

kistudentenoscar

Jag heter Oscar Berg och är 28 år och kommer från Östersund. Jag läser åttonde terminen på läkarprogrammet och här skriver jag om min vardag och hur det känns att bli doktor.

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Ämnen