Förra veckan var intensiv…

Nu har det snart gått två veckor här i Indien. 🇮🇳 Schemat är fullspäckat och det finns få stunder att ta det lugnt och bara luta sig tillbaka. Förra veckan var väldigt intensiv här i Bhubaneswar och efter förrförra helgen med ett överfullt konferensschema var alla trötta. Vi är ändå tagit oss tid till yoga varje dag  från kl 16-17 och även varit på gymmet, tränat på vår takterass och tagit ett par springrundor.

KIDS-sjukhus tar väl hand om oss och vi får se många spännande och långt gående komplikationer till diabetes. Förra veckan var jag med på en operation, deltog på ultraljudsundersökningar, rutinkontroller för tandhälsa hos diabetiker och deltog under en rond på medicinavdelningen. Sammantaget har diabetes som diagnos blivit mer nyanserat och jag har absolut fått en djupare förståelse för diagnosen.

Dagarna börjar med frukost på hotellet kl 8. Sen åker vi med en ambulans 🚑 till sjukhuset och lyssnar på en föreläsning om en typkomplikation till diabetes. Föreläsningarna hålls av de indiska läkarna som jobbar här och i början av kursen var det svårt att förstå vad de sa men nu går det bättre och bättre. Efter föreläsningarna får vi besöka olika divisioner här i sjukhuset och träffa patienter. Därefter äter vi lunch och på eftermiddagen träffar vi fler patienter och diskuterar fallen.

IMG_8730.JPG

En typisk frukost på hotellet – banan, kaffe, rostat bröd, ägg, juice, linsgryta, roti (ett typ av bröd), couscous och risplätt.

I fredags åkte vi till ett Primary Health Centre, ungefär som en vårdcentral, i Janja som ligger lite utanför. Vårdenheten är statligt finansierad och både läkarbesöket och läkemedel är gratis för patienterna. Dock är förhållandena enkla, läkarbesöken extremt korta (typ 1-2 minuter!) och kön till den ENDA läkaren är lång. Alla patienter är i undersökningsrummet samtidigt som de korta konsultationen pågår. Alla patienter får något typ av recept på läkemedel som de sen kan hämta ut i nästa rum, hos farmaceuten. Besöket var väldigt lärorikt, annorlunda och spännande. En del av de patienter som kommer till KIDS-sjukhus har screenas för diabetes på den här ”vårdcentralen”.

IMG_8754.jpg

IMG_8765.jpg

IMG_8742.JPG

IMG_8770.JPG

Vi åkte aldrig till Puri förra helgen utan gjorde en guidad tur här i Bhubaneswar. Bilderna kommer nog i nästa inlägg. På söndagen tog vi in på ett finare hotell för att sola och bada. Det var vi väl förtjänta av…

Och just det, sa jag att jag har fixat internet? Det är en sådan lättnad!!! 😁

Hej! /Oscar

kistudentenoscar

kistudentenoscar

Jag heter Oscar Berg och är 28 år och kommer från Östersund. Jag läser åttonde terminen på läkarprogrammet och här skriver jag om min vardag och hur det känns att bli doktor.

1 kommentarer

Relaterade inlägg

Ämnen