Första observationer

God dag! 😌

Jag lovade att delge mina första observationer under tiden som gått här. Det jag kommer skriva är kanske kontroversiellt men det är just bara observationer och jag lägger inga värderingar i det. Mina observationer skiljer sig alltså  en aning från vad jag är van från den svenska utbildningen. Dessa är:

  1. Studenterna äter mer och oftare. Yes, som svensk är vi vana med lunch men eftersom lunch heter frukost och det verkar vara lite mer av en flytande lunch- (eller frukost-)kultur så verkar matintaget vara mer uppdelat under dagen. De äter många morötter, äpplen och så klart många rågbröd. Jag äter också bara rågbröd när jag är här och jag tycker om det. Så även om studenterna äter mer och oftare så äter det bra och goda saker.
  2.  Alla skrattar mer. Lärare, studenter, patienter och alla människor man stöter på skrattar mycket mer än svenskar. Lärare skrattar åt studenter, studenter skrattar åt lärare, studenter skrattar på patienter, ja ni förstår -alla skrattar åt alla, hela tiden! Och vad skrattar de åt? Skämt, tok och skoj som de hittar på. Det skapar en väldigt enkel och lättsam stämning. Men jag vet inte om jag skulle vilja bli skrattad åt som patient? 🙊 Men det är nog en kulturgrej.
  3. Många tjejer på kursen stickar. Först såg jag en tjej som satt och stickade under en föreläsning. Sen såg jag tre till. Och sen förstod jag att det var en grej, att alla tjejer satt och stickade. Det tror jag aldrig har hänt under mina fyra år som läkarstudent i Sverige.

Mer tankar och reflektioner kommer säkert inom kort. Den här resan har bara börjat! /Oscar

kistudentenoscar

kistudentenoscar

Jag heter Oscar Berg och är 28 år och kommer från Östersund. Jag läser åttonde terminen på läkarprogrammet och här skriver jag om min vardag och hur det känns att bli doktor.

1 kommentarer

Relaterade inlägg

Ämnen