Gynmottaning

Hej!

Jag har precis varit med om en av mina bästa dagar på hela läkarutbildningen efter snart 5 år! Dagarna under den här perioden har varit väldigt olika. Ena dagen spenderas i föreläsningssal, en annan pluggandes inför en stor tenta, en annan på avdelning och under preklin förekom även tid i labbet. Som läkarstudent exponeras man för mycket, allt från obduktioner, förtidigt födda barn, pågående hjärtinfarkter, hjärtstopp, död, stora bukoperationer, födslar genom kejsarsnitt, patienter med svåra andningsbesvär, psykoser, vanföreställningar och svår ångest, stora vaxproppar, kliande ögon, olika smärttillstånd och som i dag gynundersökningar. Jag hade redan innan tänkt att gyn kunde vara något för mig. Det som talar emot specialiteten är de kirurgiska bitarna i yrket som tilltalar mig mindre. Men det spelar mindre roll eftersom gyn erbjuder så mycket mer. Att bli gynekolog finns just nu med på min topp-5-lista av specialitetsval (tillsammans med pediatrik, neonatologi, psykiatri och allergologi). Därefter kommer nog allmänmedicin, dermatologi, endokrinologi, reumatologi och oftalmologi. Om jag skulle välja något kirurgiskt skulle jag nog ändå kunna tänka mig ortopedi eller bröstkirurgi. Och just det, barnfetma har jag också funderat på. Haha ja, ni ser att det finns många alternativ.

De uppenbara fördelarna med gyn är:

  • Att endast och uteslutande få arbeta med kvinnor! Det låter konstigt men patientgruppen är trevlig och det vore underbart att få guida kvinnor mitt i livet i frågor som rör fertilitet, mens, klimakteriet, cellförändringar, barnafödande samt andra gyn-besvär.
  •  Specialiteten erbjuder mycket mottagningsverksamhet när man är klar specialist och det skulle passa mig bra. Jag skulle tycka det var kul med cellprovtagning, gyn-undersökningar och mottagning som arbetsform.
  • Att få göra något gott för kvinnan skulle kännas betydelsefullt. Det skulle kännas fint att få ge tillbaka efter att ha inspirerats av två starka kvinnor (min mamma och mormor) som jag har vuxit upp med. Mamma har alltid talat väl om sin manliga gynekolog som en ganska viktig person i hennes liv. Jag skulle vilja vara den personen för andra kvinnor.
  • Att få möjligheter att få arbeta med reproduktion,  ”skapa liv” samt familjebildning. Speciellt eftersom jag och Niclas på sikt vill bli pappor.
  • Det verkar generellt som en mysig specialitet där mjuka värden är minst lika viktiga som det medicinska. Kvinnor mitt i livet genomgår ibland livsförändringar och ställs inför svåra och stora utmaningar. Det kan vara allt från skilsmässor, döende och svårt sjuka föräldrar, barn som flyttar hemifrån, nedsatt lust, emotionell svåra perioder och sjukdom i familjen.
  • Det går även att vara egen med egen klinik i framtiden och då kan man styra sin tid själv.

Vi hörs snart igen! /Oscar

 

kistudentenoscar

kistudentenoscar

Jag heter Oscar Berg och är 28 år och kommer från Östersund. Jag läser åttonde terminen på läkarprogrammet och här skriver jag om min vardag och hur det känns att bli doktor.

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Ämnen