Infektionskursen

Hej!

Vi har precis avslutat infektionskursen. Infektion är kul och kursen som helhet var super MEEN tentan var på tok för svår + att poängsättningssystemet var riktigt uselt den här gången. För att få godkänt på våra tentor måste man få minst 67%. Det är i och för sig helt fair och varken högre eller lägre gräns är nog svårt att motivera.

Kursen innefattade vanliga infektionssjukdomar, tropikmedicin, antibiotikaval (typ det svåraste!), handläggning av de vanligaste diagnoserna och allmän mikrobiologi (också ganska svårt faktiskt). Några områden som kursen berörde var sepsis (blodförgiftning), herpessjukdomar, infektioner i CNS (centrala nervsystemet) och i mage och tarm, malaria,  HIV, hepatit, borrelia, tuberkulos, feber och så klart infektioner i luft- och urinvägar.

img_7990

Slide från HIV-föreläsningen

Det är också tydligt att vårt nästa stora hot mot mänskligheten, efter klimatet, är antibiotikaresistens. Och samtidigt är vi nära att utrota vissa sjukdomar tack vare vaccin!

Nästa inlägg tänkte jag fokusera mer på vem jag är och var jag kommer ifrån. Vi ses! Oscar

kistudentenoscar

kistudentenoscar

Jag heter Oscar Berg och är 28 år och kommer från Östersund. Jag läser åttonde terminen på läkarprogrammet och här skriver jag om min vardag och hur det känns att bli doktor.

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Ämnen