🏥🌱 Mitt jobb – Neo 👶🏼🍼

Jag har tidigare skrivit att jag jobbar extra på en neonatalavdelning. Jag började i december 2015 och jobbade där hela förra sommaren. Det var inte helt självklart att jag skulle börja jobba just där. När jag började läsa till läkare hade jag en tanke att arbeta med barn, och det har jag fortfarande. Däremot hade jag aldrig tänkt att jag skulle jobba med så små barn som de barn som är för tidigt födda. Så att jag hamnade på neo var nog mer en slump. Jag visste att min granne jobbade på neo och hade det inte varit för henne hade jag inte ens kommit på idéen att jobba just där. Nu när jag gör det tycker jag det är spännande, kul och givande! Barnen är söta, pyttesmå och de gör sällan kraftigt motstånd (t ex vid provtagning eller annan behandling.) På jobbet är det oftast tyst, lite mörkare belysning och i regel ganska lugnt.

Microbiology Techs diagnos samples

PKU-provtagning efter 48 timmar från födseln. (Bild från U.S Air Force photo/Staff Sgt Eric T. Sheler)

De flesta jag möter, både klasskompisar och andra vänner och bekanta privat, reagerar och säger: ”Oj, vad läskigt! De är ju så små! Hur går det egentligen för dom barnen och ligger inte alla barn i stora kuvöser?” Jag brukar svara: ”Nej, det är inte läskigt och ja, de är små. För de flesta baren går det bra och de flesta barn ligger inte i kuvöser.” 🙂

Redan efter några terminen på läkarprogrammet finns möjligheten att arbeta som undersköterska (eller USK som det heter på sjukhusspråk) inom vården.  Det är en strålande möjlighet att få mer erfarenhet av arbetet och rutiner på en vårdavdelning. Olika sjukhus och avdelningar har olika policy för vilken termin man som läkarstudent ska ha slutfört för arbeta som usk. De flesta sjukhus i Stockholm har från termin 4 eller 5.

Jag har fortfarande en tanke att jobba med äldre barn, men det utesluter inte att jobba med prematurer heller. Vägen till att bli neonatolog är bara lite längre än att ”bara” bli barnläkare. Jag tror jag skulle tycka om anestesidelen av de små barnen men det är svårt att svara på det ännu.

Så varför är barnen hos oss på neo? Det får du läsa om i ett kommande inlägg. 🙂

Ha det fint i sommaren! /Oscar

kistudentenoscar

kistudentenoscar

Jag heter Oscar Berg och är 28 år och kommer från Östersund. Jag läser åttonde terminen på läkarprogrammet och här skriver jag om min vardag och hur det känns att bli doktor.

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Ämnen