Nästa steg efter examen

Hej!

Vid det här laget, med mindre än ett år kvar, borde jag börja fundera på nästa steg. Vet ni vad? Jag vet inte riktigt men jag kan tänka mig flera alternativ och jag har svårt att avgöra vilket jag föredrar eller helst önskar. Det är många aspekter att ta hänsyn till så som familj, karriär, ekonomi, bostadsort, vänner och typ av läkarjobb. Målet just nu är så klart att få min legitimation och där emellan står AT (allmäntjänstgöring.) Tyvärr är situationen i Stockholm inte optimal för att göra AT direkt efter examen och om jag stannar i Stockholm ser jag dessa alternativ:

  • Neo och barn på Sachsska barnsjukhuset, Södersjukhuset. Jag har tidigare jobbat som undersköterska på Neo på Södersjukhuset och dundertrivdes. Min plan har nog alltid varit att komma tillbaka dit, med då som läkare. Det jobbet kan nog kombineras med vanlig barnmedicin på samma sjukhus också.
  • Akutsjukvård på ett storsjukhus i Stockholm. De bästa placeringarna under utbildningen har tveklöst varit på akuten. Anledningen är att de har också varit de mest lärorika placeringarna där man får träffa alla typer av patienter. Man får undersöka, värdera, initialt utreda, ta prover och ofta också inleda behandling.
  • Palliativ medicin på Stockholms Sjukhem där jag arbetade förra sommaren. Utan tvekan trivdes jag och jag skulle kunna tänka mig att jobba där under en övergångsperiod, till exempel under nästa sommar och lite in på hösten. Att bara försätta där i väntan på AT skulle jag helst inte önska även om det fortfarande finns mycket kvar att lära.
  • Vårdcentral. Ja, jag skulle faktiskt kunna tänka mig jobba på en vårdcentral efter examen. Jag är dock tveksam om det finns vårdcentralen som tar emot olegitimerade läkare men jag har hört om en och annan. Jag har alltid trivts på vårdcentralen eftersom tempot är lite lugnare, stor del av tiden fokuseras på mötet med patienten och oftast är det ingen som brådskar.
  • Psykosmottagning. Eftersom jag inte helt har uteslutit att bli psykiatrer vore det kul att testa att jobba på en psykmottagning för att se hur det är. Det kan nog bli socialt tungt men jag vet också att man inte träffar jättemånga patienter per dag så jag tror det skulle kunna funka.

En annan lockande idé jag har är att göra AT i Storköpenhamn. Eftersom jag gjorde utbyte i Köpenhamn i våras är den tanken inte helt främmande och borde vara genomförbar. Om det blir AT i Köpenhamn så börjar den först under hösten och det kan vara så att jag behöver ett jobb däremellan. Att flytta tillbaka till Köpenhamn vore självklart en vinst i sig!

Vi får helt enkelt se vad framtiden bjuder på! Vi hörs. /Oscar


kistudentenoscar

kistudentenoscar

Jag heter Oscar Berg och är 28 år och kommer från Östersund. Jag läser åttonde terminen på läkarprogrammet och här skriver jag om min vardag och hur det känns att bli doktor.

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Ämnen