Pluggtips (aka gör flashcards)

Okej, så att plugga (som nästintill är synonymt med att lära sig saker utantill på läkarprogrammet) är något man som läkarstudent gör mycket. Ofta kan man behöva plugga i tid och otid inför en dugga, tenta, deltenta, seminarium, redovisning, munta, förhör, bedside-rond, grupparbete, ja listan kan göras lång. Oavsett till vad man pluggar så har mina pluggtekniker varierat. I början av läkarprogrammet, dvs under preklin, pluggade jag väldigt traditionellt och jag skrev ut alla föreläsningsslide, antecknade och strök över det som var viktigt. Det funkade bra, men det var tidskrävande. Det var ett säkert kort och det var enkelt att förstå vad föreläsarna tyckte vad viktigt.

Under medicinåret (termin 5 och 6) bytte jag strategi. Anledningen var nog att jag kände att karaktären på kunskapen förändrades. Det gick från att kunna enzymvägar och detaljerade verkningsmekanismer till att kunna handläggande av patienter, t ex vilken kortisondos en patient med KOL-exacerbation ska ha och hur man omhändertar en medvetandesänkt patient. Jag slutade skriva ut föreläsningarna och slutade nästan helt att anteckna. Jag valde däremot att förbereda mig noggrannare till seminarium och upprättade ett eget flashcard-system. För mig har det funkat strålande och nu känns det relativt lätt att plugga inför t ex tentor.

När jag pluggar gör jag alltså egna flashcards och det betyder att jag skriver en fråga, tillstånd, indikation, handläggning eller läkemedelsval på ena sidan och det rätta svaret på andra sidan. På så sätt är det enkelt att gå tillbaka och repetera och fokusera på det som jag kan mindre bra. Sen när tentan väl kommer finns mitt instuderingsmaterial klart. Eftersom jag har gjort materialet själv är det lättare att komma ihåg. Jag hittade ett inlägg med mina flashcards härHär är också ett exempel:

IMG_0212.JPG

And flip…

IMG_0213.JPG

Förklaring av begreppet samt hur man skiljer på tillstånden.

kistudentenoscar

kistudentenoscar

Jag heter Oscar Berg och är 28 år och kommer från Östersund. Jag läser åttonde terminen på läkarprogrammet och här skriver jag om min vardag och hur det känns att bli doktor.

2 kommentarer

Relaterade inlägg

Ämnen