Preklin vs klin

Hej!

Det här inlägget skriver jag på en läsares förfrågan och jag ska försöka förtydliga vad som är skillnaden mellan preklin och klin. Läs gärna det här inlägget först först för att introduceras till begreppen.

För ett år sedan skrev jag att jag är glad för att inte längre läsa preklin. Stämmer det fortfarande? Ja! Varför? För att det jag gör nu är mycket roligare och mer relevant. Så vilka är de största skillnaderna?

  • Tiden. Det är svårt att säga om jag lägger mer eller mindre tid nu på klin än på preklin. Jag tror det är få personer som i alla fall lägger mer tid under klin än preklin.
  • Strukturen. De prekliniska kurserna (och speciellt termin 1 vill jag minnas) är mycket mer strukturerade än de kliniska kurserna. Mycket är upp till dig själv hur bra läkare du vill bli. Du måste i mycket större utsträckning ta initiativ, lära dig nya saker, fråga och engagera dig i din egna utbildning. Ibland är det jobbigt men det ger ofta mycket tillbaka bara man är intresserad och frågar lite.
  • Omfattningen. Man ska samtidigt veta att den kliniska utbildningens karaktär är mer av ett jobb än en regelrätt utbildning. Det är skönt och innebär att man verkligen är ledig kvällar och helger. Det är skönt och en stor skillnad från preklin. Det gör också att man kan leva mer ett normalt liv.
  • Plugget. Det är absolut nya saker man ska lära sig under klin men de skiljer sig från preklin och ofta är fokuset i utbildningen ett annat. Jag uppfattar den kliniska utbildningen mer relevant för det arbete som kommer sen. Sen är det självklart skönt att veta att man en gång har kunnat mekanismer och liknande ner på molekyl och cell-nivå. Dessutom är ämnena aldrig helt nya och man är lite bekant med allting vilket är skönt. Ofta är vinkeln på utbildning något man inte kunde sedan innan vilket ändå gör en progression i utbildningen. Det vore ju tråkigt om utvecklingen avstannade liksom.
  • Relevansen. Som jag har skrivit på två ställen tidigare i det här inlägget är utbildningen mer relevant vilket gör det enklare att motivera sig inför tentor och seminarier. Utbildningen är i sin natur är därför roligare.

Hoppas det gav lite mer klarhet i vad som väntar. Kommentera gärna om det är någon aspekt jag missat eller inte helt utvecklat.

Ciao! /O

 

kistudentenoscar

kistudentenoscar

Jag heter Oscar Berg och är 28 år och kommer från Östersund. Jag läser åttonde terminen på läkarprogrammet och här skriver jag om min vardag och hur det känns att bli doktor.

1 kommentarer

Relaterade inlägg

Ämnen