Så har läkarprogrammet påverkat min syn på min egna hälsa

Hej!

Jag har alltid varit intresserad av hälsa, träning, kost och kroppen. Efter ha läst snart fem år på läkarprogrammet finns det saker som jag ändrat med mitt liv. Mycket av det jag gjorde innan läkarprogrammet (tränade, lagade mat, försökte äta nyttigt et c) gör jag så klart fortfarande. Däremot har jag tänkt om kring vissa saker och här nedan har jag sammanställt en lista.

  1. Min besöksfrekvens hos läkaren har ökat – Okej, det är inte så illa som det låter men min tröskel till att gå till läkaren har blivit lägre, helt klart. Egentligen har för ofarliga saker men när man läser om olika saker funderar man gärna ett varv extra. Bra eller dåligt, det vet jag inte. Samtidigt kommer man ihåg vissa fall där det gått illa på grund av att patienten inte sökte i tid.
  2. Mindre smör och mättat fett – Ganska tråkigt men sant. Det är sällan jag tar smör på mackan och nöjer mig med bara pålägget och då en ostskiva och en grönsaksbit. Det är klart smör på mackan är jättegott men det är helt okej att äta utan också. Jag försöker dessutom att använda oljor i matlagning istället för mättat fett.
  3. Mer frukt och grönsaker – Jag har blivit mer av en veggie på senare år, men det är oberoende av att jag läser till läkare. Den ”gröna trenden” har varit svår att missa och argumenten till varför vi ska äta mer frukt och grönt är uppenbara (miljö, hälsa, ekonomi mm). Jag var faktiskt med i reportage för något år sen du kan läsa här på samma tema.
  4. Vardagsmotion – Jag skulle säga att jag väljer trapporna i större utsträckning nu än vad jag gjorde tidigare. Jag går eller cyklar dessutom alltid till sjukhuset. Tidigt in i medicinkursen fick vi lära oss om att det finns två risker (framför allt som är relaterade till hjärt- och kärlsjukdomar) som man måste möta på två olika sätt. Dels med mer jobbig och ansträngande träning (som innefattar maxpuls och svett) samt motion som ska finnas varje dag (typ att man går minst 30 minuter).
  5. Mindre rött kött – Under samma kurs samt onkologikursen fick vi också lära oss om samband mellan stora intag av rött kött samt diverse olika dåliga hälsoutfall. Därefter har det blivit lätt att dra ner på rött kött. Observera dock att jag fortfarande tycker om att äta hamburgare, men inte varje vecka.

Några bilder som inspiration! Vi ses! /Oscar

kistudentenoscar

kistudentenoscar

Jag heter Oscar Berg och är 28 år och kommer från Östersund. Jag läser åttonde terminen på läkarprogrammet och här skriver jag om min vardag och hur det känns att bli doktor.

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Ämnen