Sammanfattning av neuro
Hallå!
Neurokursen är slut och vi hade sista dagen i fredags. Det har verkligen varit en klinisk kurs och jag känner att jag saknar en del teoretiska kunskaper. Jag får läsa in det senare i vår. Det positiva (och det som gör det enklare att komma ihåg teorin till tentan) är att jag har sett många patienter med vanliga och riktiga neurologiska sjukdomar. Sjukhuset jag varit på här i Danmark har en stor neurologisk klinik med cirka 40-50 anställda neurologer. Jag vet ingen neurologklinik i Sverige som är så stor och välfungerande. De bemannar akutmottagningen, avdelningarna och öppenvården/mottagningarna (eller ambulatorierna som det heter här). Dessutom verkar många av läkarna forska och vara engagerad i utbildning.
Det som har varit absolut bäst har varit just de olika mottagningarna där jag fått pratat, undersökt och skrivit journal på många patienter. Jag var bland annat på epilepsi, stroke, multipel skleros, parkinson, huvudvärk och demens. Varje mottagningspass träffade jag ca 3-4 patienter med respektive diagnos. Syftet kunde antingen vara utredning, behandling, kontroll eller någon annan frågeställning. Formen med mottagning är något som passar mig. Det spelar mindre roll vad det handlar om bara det är ett mottagningsbesök.
De andra dagarna har jag gått ronder (eller stuegang på danska), deltagit i olika undersökningar (till exempel neurofysiologiska undersökningar så som EEG och EMG), varit på akutmottagningen och gått kvällsjour (eller aftenfagt på danska).
Sammanfattningsvis är jag riktigt nöjd med mina placeringar här i Köpenhamn. Snart börjar psykiatrin, det känns lite läskigt. Vi hörs! /Oscar
kistudentenoscar
Jag heter Oscar Berg och är 28 år och kommer från Östersund. Jag läser åttonde terminen på läkarprogrammet och här skriver jag om min vardag och hur det känns att bli doktor.
0 kommentarer