Sömn, motion och personlig utveckling -bästa medicinen mot stress? #studentstress

Hej!

Jag skulle vilja delge mina bästa tre tips mot stress. Som ni kanske vet har alla vi bloggare ett gemensamt tema för de här två veckorna som just är stress. Jag har valt att samla mina bästa tips och de är:

  • Sömn. Att sova bra, tillräcklig och gott är superviktigt! För mig funkar det alltid. Under speciellt stressande perioder (tentaperiod, stora deadline, perioder med mycket att göra) är det extra viktigt att sova gott och tillräckligt. Om jag inte gör det blir jag ännu mer stressad, mår sämre och till slut brukar jag bli sjuk eller förkyld. Observera att det här är ingen sanning och det gäller för mig. Oftast behöver jag sova minst 8 timmar för att fungera på dagarna. Ibland kan även små vilopauser på dagen fungera för att kurera stress.
  • Träna. Att gå till gymmet, gå ut att springa, åka skidor, simma eller bara ta en promenad gör att kroppen och huvudet startar om. Om jag är stressad över något specifikt (en tenta, en uppgift, en för lång att-göra-lista) brukar det fungera att träna lite, svettas, höja pulsen och bli trött. Efter det går det enklare att sortera tankarna och prioritera vad som verkligen är viktigt. Dessutom ger det en skön känsla att träna.
  • Personlig utveckling. Det kanske låter kliché-aktigt men att lära känna sig själv och utveckla sig själv gör att man kan känna igen stressiga situationer. När man känner igen situationerna går de också att undvika. Det betyder att jag tidigt kan se när det kommer bli stressigt och att tidigt göra något åt det. För mig betyder det att ligga i fas, att säga nej, inte ta på sig för mycket, ta till goda marginaler samt att planera och att faktiskt utföra och göra.

Vilka är dina bästa tips mot stress?

/Oscar

 

kistudentenoscar

kistudentenoscar

Jag heter Oscar Berg och är 28 år och kommer från Östersund. Jag läser åttonde terminen på läkarprogrammet och här skriver jag om min vardag och hur det känns att bli doktor.

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Ämnen