Topp 3-placeringar ✌🏼

Hej! 

Det är inte mycket kvar av kirurgterminen och jag tänkte summera tre av mina bästa placeringar i det här inlägget. Som läkarstudent besöker man många olika kliniker, avdelningar,  primär- och specialistmottagningar, typer av operationer och undersökningsfunktioner. Varje dag är aldrig den andra lik vilket är stimulerande och extremt lärorikt. Vissa dagar kan det vara krävande och ibland kan det vara motigt att ständigt sätta sig in i ett nytt sammanhang och kontext. Det är ungefär som att gå till ett nytt jobb varje vecka och till slut blir det faktiskt lite jobbigt.

Hursomhelst, vissa kliniker och handledare är duktigare att inkludera, inspirera, handleda och lära än andra. Många gånger märks det snabbt hur väl kliniken är organiserad och det ger en hint om hur placeringen kommer bli. Samtidigt är det lika förvånande att skillnaderna är så stora. Hela terminen har varit minutiöst planerad och det har gett bra förutsättningar för mig som student. Mina 3 bästa placeringar (utan inbördes ordning) är:

  • Ortopeden – Den mest krävande placeringen den här terminen i termer av alla aspekter. Placeringen krävde extrainläsning (utan avsatt tid i schemat), kliniska bedömningar, teoretiska och praktiska prov samt högt ställda krav på teoretiskt kunnande och kliniska färdigheter. Resultatet blev också att placeringen blev mer givande och det var lättare att förankra kunskap. Jag hade gärna fortsatt med ortopedi en eller två månader för att lära mig mer. Det roligaste momentet under placeringen var handledarledd mottagning. Jag som student möter ortopediska patienter och tar en sjukdomshistoria, undersöker och gör en ortopedisk bedömning eller plan. Ortopediskt status är kul, och speciellt knäundersökning. (Läs mer här om ortopedplaceringen.)
  • Anestesin – Kanske den mest häftiga, annorlunda och mest spännande placeringen på hela terminen. Jag hade inte tidigare förstått hur kraftfulla droger de hanterar samt vilket medicinskt finlir det faktiskt innebär att vara narkosläkare. Anestesi är ändå medicin och jag är naturligt mer intresserad av det. Dessutom är mycket praktiskt och endast kärnfull dokumentation. De mest spännande är nog ändå att söva en patient. Själva uppvaket av patienten var i början mest obehaglig och ganska läskig men sen blev det också helt okej.
  • Bröstkirurgen – Återigen var mottagningsverksamheten mest tilltalande. Patienterna befinner sig i ett besvärligt tillstånd och det ställs höga krav på professionalitet och kunnighet. Det handlar någonstans om att guida och lotsa sjuka patienter i mål och i bästa och de flesta fall till bot. Patientgruppen kvinnor är speciellt tilltalande och jag går väl ihop med kvinnor. Dessutom känns inte karaktären på kirurgin lika farlig som buk- eller thoraxkirurgi och det passar mig. Dessutom finns det en kosmetisk aspekt i bröstkirurgi som starkt kopplar mot patientens självbild och psykologiska välmående. Jag kanske inte kommer bli bröstkirurg men det var en lärorik och kul placering!

Så kirurgterminen kanske inte var så tokig trots allt, även om jag fortfarande inte vill bli kirurg. (Läs gärna mitt första inlägg inför kirurgterminen här.) Men om jag var tvungen att välja något så ser ni ovan vad det skulle bli. Fortsättning följer med andra ord! 🙂 Nu är det helg och Valborg! 👏🏼🏕🐝

kistudentenoscar

kistudentenoscar

Jag heter Oscar Berg och är 28 år och kommer från Östersund. Jag läser åttonde terminen på läkarprogrammet och här skriver jag om min vardag och hur det känns att bli doktor.

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Ämnen