Uppsats: Anti-PC 💉

Hej!

Som jag tidigare lovat ska jag berÀtta vad min uppsats handlar om. Jag skriver om en vaskulÀr antikropp som heter anti-PC. Antikroppar finns naturligt i kroppen och produceras av vissa celler (B-celler). Man kan sÀga att de finns dÀr som ett inbyggt skydd mot olika saker kroppen uppfattar farliga eller frÀmmande. Det finns forskning som har hittat samband mellan kardiovaskulÀra sjukdomar, hjÀrtinfarkt och Äderförkalkning och lÄga nivÄer av anti-PC. Den forskning som framför allt har gjorts har varit pÄ Àldre patienter och patienter med kroniska inflammatoriska sjukdomar (till exempel SLE).

Min uppsats kommer undersöka anti-PC i gravida kvinnor och associera det med olika utfall för barnet och mamman. De utfall jag Àr intresserad av Àr om barnet kommer för tidigt (alltsÄ föds prematur), eller om födelseviken blir avvikande eller om mamman mÄste genomgÄ ett akut kejsarsnitt. Detta Àr bara nÄgra av de saker som min uppsats kommer att handla om. Det Àr kul att det finns en koppling till mitt jobb pÄ Neo!

Alla prover Àr redan insamlade vilket Àr en stor fördel nÀr man ska skriva en uppsats som bara fÄr ta 20 veckor. Resultaten kommer jag att presentera lÀngre fram. Vi hörs! /Oscar

5448521242_1725b458fd

Foto: Anne Gedde, pic

kistudentenoscar

kistudentenoscar

Jag heter Oscar Berg och Ă€r 28 Ă„r och kommer frĂ„n Östersund. Jag lĂ€ser Ă„ttonde terminen pĂ„ lĂ€karprogrammet och hĂ€r skriver jag om min vardag och hur det kĂ€nns att bli doktor.

2 kommentarer

Relaterade inlÀgg

Ämnen