Hälsningar från vårdcentralen aka VC

Den här veckan är jag på vårdcentralen. Primärvård är ändå rätt olik sjukhusvård. Sällan är patienterna akut sjuka. Det gör att relationerna med patienterna blir viktigare och det ställer högre krav på att vara en god och inlyssnande doktor. Som allmänläkare möter man många livsöden och inte sällan är det svårt att inse att historierna är sanna. Det är givande att verkligen få tid att sitta ner med patienter och prata. Det ger insikter i andras liv som jag som privatperson aldrig skulle få ta del av.

Vårdcentralen bjuder också på en väldigt stor variation av patienter och olika tillstånd. På en dag kan man möta allt från infektioner hos små barn, ortopediska åkommor, behandling av högt blodtryck, psykisk sjukdom, astma och allmänna smärttillstånd. Ofta är det svårt och klurigt. Och det är tur att de flesta allmänläkare är pålästa och har en otrolig bredd i sin handläggning av olika patienter. Det är imponerande!

Snart har vi ännu en tenta. Den här gången i internmedicin med fokus på reumatologi, hematologi och njurmedicin. Wish me luck!

kistudentenoscar

kistudentenoscar

Jag heter Oscar Berg och är 28 år och kommer från Östersund. Jag läser åttonde terminen på läkarprogrammet och här skriver jag om min vardag och hur det känns att bli doktor.

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Ämnen