Att ha praktik

Hej på er! För ett litet tag sen avslutade jag min allra sista praktikperiod 🙂 Det känns både lite konstigt och skönt, nästa gång jag träffar patienter är när jag är ute och jobbar på riktigt! Idag tänkte jag skriva lite mer om hur det är att ha praktik och vad man som logopedstudent gör ute på praktik. Arbetsuppgifterna skiljer sig såklart mycket beroende på var du har praktik och vilken patientgrupp du träffar, men här kommer en sammanfattande lista över vad man gör som logopedstudent ute på praktik! Och som vanligt; skicka gärna frågor om det är något ytterligare du undrar över 🙂 Antingen som en kommentar till det här inlägget eller klicka på ”Fråga mig” längre upp på sidan.

– Auskultera. Framförallt under de första praktikperioderna under utbildningen får man som student vara med och auskultera när logopeder träffar patienter; alltså vara med när logopeder träffar patienter men endast titta på för att lära sig hur logopeder arbetar. Första steget till att lära sig något är såklart att se någon annan gör det!

– Planera besök. Inför varje patient behöver man planera vad besöket ska innehålla. Vilka frågor är viktiga att reda ut, ska man göra några bedömningar, har man något viktigt att informera patienten om, ska man utföra någon behandling osv. Som student är planering inför patientmöten en viktigt del av praktiken eftersom vi inte har så mycket erfarenhet.

– Träffa patienter! Den stora skillnaden mellan att vara i skolan och att vara ute på praktik är såklart att vi under praktiken träffar patienter. Vad patientmötena innehåller varierar såklart avsevärt beroende på inom vilket område man har praktik och vilken patientgrupp man träffar. Det kan vara allt från att hålla i en dyslexiutredning till att bedöma sväljförmåga.

– Skriva journal. Att skriva journal är en viktig del av arbetet och ska göras efter varje patientmöte. I början kan det vara ganska svårt att skriva journal men ju mer man gör det desto enklare blir det! Med tiden lär man sig hur man ska formulera sig och vad som är viktigt att få med.

Vid varje praktik har man en eller flera handledare, och tillsammans med handledarna gör man allt ovan som jag nämnt. Ju längre man gått utbildningen, och ju fler praktikperioder man haft, desto mer självständigt kan man arbeta men man har alltid sin handledare till hands om man behöver hjälp. Se till att ställa mycket frågor och ta reda på det du vill veta under praktikperioderna, det är därför vi har praktik 🙂

En skylt som satt uppsatta i väntrummet på en av mina praktikplatser!

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig