Att skriva tenta

Hej! Idag började medicin 3-kursen som jag nämnde i tidigare inlägg. Vi har haft superintressanta föreläsningar idag, som vanligt kommer jag skriva en sammanfattning över kursen lite senare och vad kursen innehöll 🙂

När jag började på logopedprogrammet förra året så hade jag aldrig läst någon kurs eller något program på universitetet, och därför hade jag såklart aldrig skrivit en tenta på universitetet! Det skiljer sig lite från att skriva ett prov på gymnasiet så därför tänkte jag dela med mig av mina bästa tentatips och hur jag brukar förberedda mig och hur jag brukar plugga inför en tenta. Såhär inne på år 2 har det blivit några tentor nu.

 • Tentaplugga tillsammans med en eller flera klasskamrater! Det hjälper ofta att ha någon att fråga om man kör fast och om man diskuterar det man läser om så fastnar det oftast bättre.
 • Hitta ett sätt att tentaplugga som passa dig. Vissa föredrar ändå att plugga ensamma och då är det ju såklart det som gäller! Jag brukar köra på ungefär samma strategi oavsett kurs och det är att:
  • 1. Gå på alla föreläsningar och anteckna så mycket som möjligt! Jag brukar tänka på att anteckna det som föreläsaren säger och inte skriva av det som står på power-pointen eftersom den nästan alltid finns att titta på i efterhand på vårt intranät.
  • 2. Ta fram ett nytt skrivblock och sammanfatta det som står på power-pointen tillsammans med det som jag själv skrivit upp som föreläsaren sagt under föreläsningen.
  • 3. Repetera det som står i mitt ”sammanfattningsskrivblock”.
  • 4. Läsa i kurslitteraturen för att få ännu mer kött på benen.
  • Inför de senaste tentorna har jag även gjort tankekartor över det viktigaste och det har fungerat bra! Det är dock lite mer tidskrävande.
 • När väl tenta-dagen har kommit brukar jag försöka att inte titta igenom anteckningarna innan tentan. Oftast blir man bara mer stressad än vad det hjälper. Är det något man inte förstått eller inte kan kommer man förmodligen inte heller lära sig det en timme innan tentan.. Jag tar inte heller med mig anteckningarna till skolan för att läsa på tunnelbanan/bussen, då tycker jag det är mycket skönare att lyssna på musik och försöka tänka på något annat!
 • Man får ha med sig vattenflaska/kaffemugg/snacks till tentan. Vid de första tentorna hade jag alltid något att äta och dricka med mig men nu har jag som mest en vattenflaska med mig (och kanske en kaffe). När jag väl börjar skriva tentan blir jag så inne i den att jag helt glömmer bort att äta.. Men jag vet att många i klassen äter under tentan så där får man helt enkelt känna efter själv.
 • Du får en kod som tillhör din tenta eftersom tentorna är anonyma och ska rättas anonymt. Glöm inte skriva upp den koden!
 • Legitimation måste alltid ligga på bänken och kollas alltid när man lämnar in sin tenta.
 • Sedan kommer den långa väntan på tentaresultatet! 😉 När resultatet väl har kommit mailas oftast en lista ut. På den står alla olika kodnummer tillsammans med antal poäng och resultatet (Godkänd eller underkänd). Så länge man inte säger sitt kodnummer till någon så har man sitt resultat helt för sig själv 🙂
 • Tentafira! Jag brukar alltid unna mig något efter en skriven tenta.. Kanske något gott att dricka och äta eller kanske något fint jag spanat in. Belöning är viktigt tycker jag, speciellt efter tunga tentaperioder!

Min klassis Hanna brukar alltid göra sådana här tankekartor och nu gör jag likadant 🙂 

2 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig