Bra kurslitteratur

Hej på er! Hoppas ni mår bra och att ni som kommit igång med plugget har haft en bra första vecka 🙂 Vi hade en väldigt lugn första vecka men det drar nog igång ordentligt snart.

Nu tänkte jag skriva ett inlägg till er som precis börjat logopedprogrammet här på KI! Till varje kurs är det ju en del kurslitteratur som står som obligatorisk. Kurslitteratur är inte direkt billigt så de bästa är att försöka hitta böcker begagnat (kolla bara att det är rätt upplaga på boken) eller låna på biblioteket (vilket såklart är det bästa alternativet för plånboken men ofta vill man dock ha böckerna under en hel kurs och lånetiden kan vara begränsad så jag föredrar att köpa böcker och sen sälja vidare). Behöver man alla böcker som listas som obligatoriska inför en kurs? Nej, oftast inte men det beror på hur svår kursen är och hur man pluggar också. Vissa kanske skippar föreläsningar och föredrar att plugga mer hemma och då är man nog mer beroende av kurslitteraturen. Jag försöker gå på alla föreläsningar och då får man ju med sig det viktigaste från föreläsningarna (men då gäller det att anteckna under föreläsningens gång också så man har material till tex tentaplugg). Generellt tycker jag att det är bättre att satsa på kurslitteratur till de större kurserna och litteratur som är mer övergripande, och kanske skippa litteratur som bara täcker en liten del av en kurs. Då kan man ofta ta till sig kunskapen på annat sätt. Är man osäker är det bästa såklart att försöka köpa/låna litteratur och kommer inte böckerna till användning kan man sälja de sen. Jag tycker man lär sig under utbildningens gång när det är dags att införskaffa litteratur och när man klarar sig med anteckningar från föreläsningar osv 🙂 Här kommer några böcker som jag tycker har varit värt att investera i och som kommit till användning;

Logopedi och Språkutveckling och språkstörning hos barn. Logopediboken är en bok som täcker stora delar av logopedin – nästan som ett uppslagsverk. Bra kortfattade kapitel men som tar upp del allra viktigaste! Väldigt bra att ta till om man vill kolla upp någon term, diagnos eller liknande. Barnboken är en bok som handlar om språkutveckling och språkstörning hos barn – en bra bok som man har stor nytta av under de kurser man läser om barn. Dessa böcker kommer jag nog ha kvar under hela utbildningen och faktiskt efter utbildningen också om man vill kolla upp något.

Dessa böcker handlar framför allt om språkljud och om hur vi människor skapar språkljud och varför ett språkljud låter som det låter. Två böcker som är bra att under kurserna Kommunikation och språklig struktur (T1) och Talkommunikation (T2).

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig