Frågor från öppet hus

Hej! Hoppas ni mår bra och att det går bra med era ansökningar inför höstterminen! KI hade ett digitalt öppet under förra veckan där man kunde skicka in frågor om de olika programmen och få svar från oss studenter. Det kom in lite frågor så jag tänkte svara på några här om det skulle vara att några av er som har funderat på samma sak 🙂 Givetvis går det bra att ställa fler frågor, förslagsvis som en kommentar till inlägget eller under ”Fråga mig” här uppe i högra hörnet!

Hur kan en skoldag se ut?
Skoldagarna ser väldigt olika ut beroende på vilken kurs vi läser. Om vi har en teoretisk kurs består dagarna ofta av föreläsningar, ibland seminarium och så plugg hemma. Ofta varierar schemat ganska mycket mellan dagarna, ibland har vi halvdagar med föreläsningar och ibland heldagar. När vi har praktik blir vi placerade på olika mottagningar/sjukhus eller andra placeringar där logopeder arbetar. Då är det heldagar som gäller men antalet dagar per vecka varierar lite mellan olika praktiker. Ibland har vi bara praktik och ibland har vi praktik parallellt med att vi läser någon kurs så då kan vi till exempel ha två dagar praktik i veckan och resterande dagar är vi i skolan.

Har du börjat med praktik?
Ja! Jag går termin sex har redan haft några olika praktiker. Nu minns jag inte exakt när vi började med praktik men det kan ha varit under termin fyra. Den sista praktiken, som är under termin sju, får vi själv söka och kan därmed styra var vi vill vara. Det är bra om det är något område man är extra intresserad av 🙂 Praktikperioderna är indelade efter olika områden; under en praktik träffade vi barn, under en annan vuxna patienter, under en gör vi dyslexiutredningar, en praktik fokuserar på stamning, en på röstproblematik och en har fokus dysfagi (sväljsvårigheter). Det finns många olika områden inom logopedin 🙂

Vad gör du under praktiken?
Det beror helt på var man har praktik (se frågan ovan)! Men sammanfattningsvis kan man säga att man alltid har en handledare. Ibland är man två studenter på en handledare. Dels auskulterar man och dels har man egna patienter. Ju fler praktiker man har desto mer eget ansvar får man som student. Utöver att träffa patienter ska man lära sig annat också, som att skriva journal till exempel.

Vad arbetar man med som logoped?
Jag har skrivit två inlägg där jag skriver om var man kan jobba som logoped 🙂 Se länkarna nedan!

https://blog.ki.se/kistudentensandra/var-jobbar-logopeder-som-traffar-vuxna-patienter/

https://blog.ki.se/kistudentensandra/var-jobbar-logopeder-som-traffar-barn/

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig