Geriatrik

Nu tänkte jag skriva om sista veckan på vår medicinkurs som avslutades förra veckan. Kursen var tre veckor och varje vecka hade ett tema. Det två första veckorna handlade om neurologi och rehabiliteringsmedicin. Om du skrollar lite längre bak i tiden här på bloggen så finns det två inlägg om handlar om de veckorna och vad vi läste då 🙂

Sista veckan handlade om geriatrik! Geriatrik är läran om åldrandets sjukdomar. Föreläsningarna handlade bland annat om:

  • Förändringar vid det normala åldrandet (vad händer med kroppen och när vi åldras? Hur påverkas alla organ av åldrande?)
  • Hur gamla människor blir i olika delar av världen
  • Olika teorier om varför vi åldras
  • Demenssjukdomar
  • De äldres orala hälsa (om äldres tänder och hur hälsan i munnen kan påverka kroppen)
  • Kommunikation och språkliga förändringar vid normalt åldrande (Hur vårt språk förändras när vi blir äldre och varför vårt språk, hur vi talar, förändras när vi blir äldre)

Som examination fick vi tio frågor som handlade om det vi pratat om under veckan och som vi skulle svara på hemma skriftligt och lämna in. Ännu en bra och intressant kurs avklarad 🙂

Igår påbörjade vi en ny kurs som är denna terminens stora kurs – Tal- och språkstörningar hos vuxna. Vi kommer läsa den här kursen nu i en månad innan vi går ut på praktik och får träffa vuxna patienter 🙂 Än så länge har vi bara haft två dagars föreläsningar men det har varit superintressant så jag ser verkligen fram emot resten av kursen!

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig