Gymnasium vs. universitet

En stor skillnad mellan att gå på gymnasiet och att läsa på universitet är hur mycket av undervisningen som är obligatorisk eller inte obligatorisk. Att gå gymnasiet är ju valfritt men när man väl börjat är all undervisning obligatorisk vilket skiljer sig mycket från hur det är att läsa på högskolan eller universitet.

När vi får schemat för en kurs är det markerat vilka föreläsningar eller andra moment som är obligatoriska, vid de obligatoriska tillfällena tas alltid närvaro. Om man missar ett sådant tillfälle kan man t.ex. få en kompletteringsuppgift, lite beroende på vad man missar. Vanliga föreläsningar är sällan obligatoriska men mitt absolut främsta tips till er som börjar plugga en högskole- eller universitetsutbildning är att närvara på ALLT. Alltså alla föreläsningar och alla andra moment, även om närvaro inte är obligatoriskt. Först och främst såklart för att föreläsningarna oftast är väldigt intressanta men också av andra anledningar. Kommer man från gymnasiet eller har haft ett heltidsjobb innan man börjar plugga så kan jag förstå att det känns lockande att strunta i vissa föreläsningar för att man inte måste gå men jag tror faktiskt att man sparar tid på att befinna sig i skolan så mycket som möjligt. Varför?

  1. Man får en bra uppfattning om vad som är viktigt under just den aktuella kursen, och får då också en känsla av vad som kommer på tentan. Föreläsarna kommer att föreläsa om det som är mest relevant och viktigt!
  2. Under föreläsningarna fokuserar man inte på något annat utan man sitter och verkligen lyssnar. Hemma är det så lätt börja göra annat; städa, äta något, skrolla instagram m.m. Jag skulle aldrig få för mig att sitta med mobilen eller datorn och göra annat under en föreläsning, dels för att det känns respektlös mot föreläsaren och dels för att det är totalt slöseri med tid. Då måste man ju ändå läsa ikapp senare!
  3. Man har chans att ställa frågor direkt till föreläsare när det är något man inte förstår. Eller fråga klasskompisar direkt efter föreläsningen!
  4. Det är svårt att veta på förhand vilka föreläsningar som kommer vara väldigt givande eller mindre givande. Ibland kanske det känns som att man lika gärna kan ta igen föreläsningen hemma genom att läsa kurslitteratur men så går man på föreläsningen och en massa frågetecken reds ut! En två-tre timmars lång föreläsning kan ta många fler timmar att ta igen hemma själv.
  5. Det är mycket roligare och mer inspirerande att lyssna på en engagerad föreläsare som kan sitt ämne utan och innan än att sitta hemma själv och läsa..

Mindre än en vecka kvar till skolstart! Har inga roliga bilder att bjuda på alls så här kommer en på en popcorn-choklad-tårta (eller kaka – en tårta måste tydligen ha flera lager fick jag lära mig 😉 ) som André bakade i helgen, väldigt gott!

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig