Högskoleprovet

Hej, hoppas ni har en bra helg! Imorgon är det sista dagen att anmäla sig till högskoleprovet om man vill skriva provet i april! Högskoleprovet är väldigt bra att skriva för att öka sina chanser att komma in på den utbildningen man vill läsa, man kan söka både via betyg och via högskoleprov så man utökar helt enkelt sina chanser genom att söka både genom betyg och provet. Om du skriver provet i april så kan du använda resultatet till ansökan till logopedprogrammet som startar till hösten 🙂

Här kommer mina bästa tips inför att förbereda sig inför provet: 

  • Börja i god tid! Jag pluggade på deltid i ca 3 månader inför provet. Jag jobbade 2-3 dagar i veckan och resterande tid pluggade jag. Det finns inga genvägar, man måste plugga, plugga och plugga lite till. MEN det lönar sig! 🙂
  • Provet är uppdelat i tre delar; matematik, svenska och engelska. Jag som inte räknat någon matte alls sedan gymnasiet (2009…) tog det helt från början. Jag räknade matte från årskurs 3 (alltså årskurs 3, lågstadiet. Detta kan låta löjligt men det finns alltid enkla matteregler som man glömt bort) upp till gymnasiet årskurs 1. Detta gjorde jag på www.matteboken.se (en ideell förening som hjälper barn och ungdomar förbättra sina kunskaper i matematik) och www.webbmatte.se (drivs av Stockholms stad). Sedan köpte jag också en tjänst (sök på ”högskoleprovet” så kommer flera sådana sidor upp), en hemsida som hjälper till med förberedelser och har övningsuppgifter inför högskoleprovet. Jag använde mest den hemsidan till att läsa förklaringar till svaren på tidigare uppgifter på äldre högskoleprov.
  • Svenskadelen är uppdelad i ordförståelse och läsförståelse. Detta tar såklart lång tid att öva upp med det går! Jag läste ingen skönlitteratur, den typen av text kommer inte. Istället försökte jag läsa morgontidningarna, bokrecensioner, vetenskapliga texter osv. Läsförståelsen var min svåraste del. Tillslut fick jag lägga upp det lite taktiskt, jag hoppade över en av de längre texterna och chansade på svaren där för att få mer tid till resterande texter och därför kunna ”säkra” mina poäng där. För att öva upp min ordförståelse kollade jag upp alla ord jag inte kunde medan jag läste.
  • Engelskan består mest av läsförståelse. Detta var mitt starkaste område så jag plugga minst på denna del men jag gjorde i princip på samma sätt som när jag pluggade inför svenskadelen. Samma sak här, jag läste inget skönlitterärt utan dagstidningar, vetenskapliga texter osv.
  • Några veckor innan provet skulle äga rum började jag göra massor av äldre högskoleprov. Jag skrev ut provet och gjorde de under den tiden som man får när man skrivet det på riktigt. Detta är superviktigt, att tiden tar slut är verkligen det största problemet. Känner man att man inte klarar en uppgift måste man hoppa vidare till nästa direkt för att kunna få poängen på frågorna man kan!

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig