Högskoleprovet

Här har det varit lite tyst sen mitt fösta inlägg, tyvärr blev jag sjuk förra helgen och drabbades sedan av ögoninflammation i början av veckan. Imorgon har jag fysiologi-tenta och jag har inte riktigt kunna plugga med icke-fungerade ögon… men, jag är inte speciellt stressad. Blir det omtenta så blir det, jag får ta igen lite under julen i så fall.

Antagningsbeskedet för vårterminen kom i veckan! Logopedprogrammet börjar bara på höstterminen men många andra program börjar även på vårterminen. När jag blev antagen till Logopedprogrammet i höstas så blev jag antagen med mitt högskoleprovsresultat. Jag hade tittat på statistik över antagningen genom åren och insåg att mina betyg från gymnasiet inte skulle räcka till. Därför började jag förbereda mig på att skriva ett bra högskoleprovsresultat! Jag tycker verkligen att högskoleprovet är en fantastisk möjlighet för att få en andra chans till att komma in på högre utbildningar efter gymnasiet. Jag fick höra av en bekant att ”högskoleprovet inte är något man kan plugga till”, vilket är HELT FEL. Självklart kan du plugga och få ett bra resultat.

Här kommer därför mina bästa högskoleprovstips! 

  • Börja i god tid! Jag pluggade på deltid i ca 3 månader inför provet. Jag jobbade 2-3 dagar i veckan och resterande tid pluggade jag. Det finns inga genvägar, man måste plugga, plugga och plugga lite till.
  • Provet är uppdelat i tre delar; matematik, svenska och engelska. Jag som inte räknat någon matte alls sedan gymnasiet (2009…) tog det helt från början. Jag räknade matte från årskurs 3 (alltså årskurs 3, lågstadiet. Detta kan låta löjligt men det finns alltid enkla matteregler som man glömt bort) upp till gymnasiet årskurs 1. Detta gjorde jag på www.matteboken.se (en ideell förening som hjälper barn och ungdomar förbättra sina kunskaper i matematik) och www.webbmatte.se (drivs av Stockholms stad). Sedan köpte jag också en tjänst (sök på ”högskoleprovet” så kommer flera sådana sidor upp), en hemsida som hjälper till med förberedelser och har övningsuppgifter inför högskoleprovet. Jag använde mest den hemsidan till att läsa förklaringar till svaren på tidigare uppgifter på högskoleprov.
  • Svenska är uppdelad i ordförståelse och läsförståelse. Detta tar såklart lång tid att öva upp med det går! Jag läste ingen skönlitteratur, den typen av text kommer inte. Istället försökte jag läsa morgontidningarna, bokrecensioner, vetenskapliga texter osv. Läsförståelsen var min svåraste del. Tillslut fick jag lägga upp det lite taktiskt, jag hoppade över en av de längre texterna och chansade på svaren där för att få mer tid till resterande texter och därför kunna ”säkra” mina poäng där. För att öva upp min ordförståelse kollade jag upp alla ord jag inte kunde medan jag läste.
  • Engelskan består mest av läsförståelse. Detta var mitt starkaste område så jag plugga minst på denna del men jag gjorde i princip på samma sätt som när jag pluggade inför den svenska delen. Samma sak här, jag läste inget skönlitterärt utan dagstidningar, vetenskapliga texter osv.
  • Några veckor innan provet skulle äga rum började jag göra massor av äldre högskoleprov. Jag skrev ut provet och gjorde de under den tiden som man får när man skrivet det på riktigt. Detta är superviktigt, att tiden tar slut är verkligen det största problemet. Känner man att man inte klarar en uppgift måste man hoppa vidare till nästa direkt för att kunna få poängen på frågorna man kan!

Jag fick ett resultat som räckte för att bli antagen till Logopedprogrammet, räcker inte betygen är som sagt högskoleprovet en superbra andra chans!

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig