Höstterminen 2019

Nu är det inte många dagar kvar till anmälan stänger för höstterminen 2019! Senast den 15 april ska antagning.se ha din anmälan. Därför tänkte jag idag skiva en supersammanfattning om logopedyrket och logopedprogrammet på KI!

  • Vad gör en logoped?

Det här är en stor fråga som jag ska försöka sammanfatta med med några meningar.. En logoped arbetar med tal-, röst-, språk- och sväljningssvårigheter. Alla dessa olika svårigheter kan finnas hos människor i alla åldrar och av olika orsaker, därför jobbar logopeder med allt ifrån nyfödda små barn till gamla människor. En nyfödd liten bebis kan ha gomspalt och därför svårigheter att äta och svälja. En treåring kan vara sen i sin språkutveckling och behöva hjälp för att komma igång med sitt tal. Ett annat barn kan ha uttalssvårigheter och behöva hjälp med att uttala vissa språkljud. Ett skolbarn kan få diagnosen dyslexi och behöva stöttning i att läsa och skriva. Vissa barn har andra diagnoser eller syndrom som påverkar deras tal- eller språkförmåga och som gör att de behöver hjälp med att kommunicera, t.ex. kan de vara i behov av AKK – alternativ kompletterade kommunikation. Det kan vara t.ex. tekniska hjälpmedel eller bildstöd som stödjer kommunikationen om barnet har svårt att förstå eller använda tal. Vuxna som drabbas av stroke kan drabbas av afasi som innebär att man får språkliga svårigheter.

I alla dessa fall skulle barnet eller den vuxne träffa en logoped för att t.ex. gör en utredning, göra en vårdplan, få behandling eller få AKK utskrivet. Detta var bara några exempel på patienter som logopeder träffar, det finns fler områden som logopeder arbetar inom!

  • Var jobbar en logoped?

En logoped arbetar på logopedmottagningar, sjukhus, inom habilitering och rehabilitering, BVC-mottagningar, språkförskolor och skolor. Har säker glömt något eller några ställen nu men dessa är de vanligaste arbetsplatserna för en logoped.

  • Vem ska söka logopedprogrammet?

Alla som vill jobba inom vården och med människor men som kanske inte är så inne på att ge sprutor eller röntga armar och ben. Många logopeder arbetar med barn så är man barnkär är logopedyrket perfekt, men om man inte är det så spelar det inte så stor roll eftersom många logopeder också arbetar med vuxna och äldre. Gillar man inte att jobba natt eller helg så är logopedyrket också passande eftersom många arbetar ”vanliga kontorstider”, det är ju en smaksak såklart men jag ser fram emot att vara ledig på helgerna i framtiden efter mycket helgjobbande.

  • Hur höga betyg behöver man för att bli antagen?

Här har jag skrivit ett inlägg om antagningsstatistiken för logopedprogrammet: https://blog.ki.se/kistudentensandra/antagningspoang-for-logopedprogrammet/

  • Har man praktik under utbildningen?

Ja, självklart! Första praktiken har man under termin fyra, sedan kommer fler praktikperioder. Jag har haft en praktikperiod och ser fram emot nästa!

  • Hur ser jobbchanserna ut efter utbildningen? 

Enligt SACO råder det balans på arbetsmarknaden för nyexaminerade logopeder; alltså att det låg arbetslöshet bland logopeder och att det finns god tillgång på arbete! SACO bedömer också att det på fem års sikt fortfarande är en balanserad arbetsmarknad för logopeder. Skönt att höra! 🙂

 

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig