Medicinkurs

Hej på er! Idag avslutade vi medicinkursen, jag skrev om första delen av kursen i inlägget innan detta och nu tänkte jag skriva om andra delen av kursen som handlade om ENT – ear, nose and throat. Idag hade vi tenta och det gick helt okej 🙂

Det har varit väldigt intressanta föreläsningar om sjukdomar som drabbar öron-, näsa- och halsregionen. Eftersom öronen, näsan och halsen är sammankopplade så finns det läkare som är just specialiserade på området och heter öron-näsa-halsläkare. För oss (framtida) logopeder så är många av de sjukdomar och tillstånd som kan drabba öron/näsa/hals viktiga och intressanta eftersom de också ofta kan påverka talet och sväljförmågan (som logopeder också arbetar med!).

Här är alla föreläsningar som vi har inom området den här kursen:

ENT – anatomy overview
Mouth, adenoids and tonsils
Neck lump
Obstructive sleep apnea
Salivary gland disease
Diseases of the ear
Disesas of the nose and sinus
Facial palsy
Facial trauma and epistaxis
Spasmodic dysfonia and Tremor
Vocal health

Jag vet inte hur mycket dessa föreläsnings-titlar säger er men jag tror ändå att det kan ge en liten uppfattning om vad kursen handlar om 🙂 Sjukdomar i öron-, näsa- och halsområdet kan påverka rösten och talet, framförallt påverkas ju givetvis rösten om stämbanden drabbas av något (som till exempel stämbandsknutor, polyper eller cystor på stämbanden, virus eller förlamning i stämbanden). Då är ofta kontakt med logoped aktuellt!

Struphuvudet, Svalget, Anatomi, Mänskliga, Mun, Språk

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig