Observation och dokumentation

Har verkligen haft fullt upp den här veckan! Skola, jobb och så håller vi på att förbereda oss inför ett seminarium som äger rum nästa vecka. Seminariet är en avslutande del i en kurs som heter Observation och dokumentation. Vi har parvis fått låna en mikrofon och en kamera av KI, och som vi ska ha resten av utbildningen, vilket är superbra! Syftet med kursen var att vi skulle lära oss hantera dessa på bästa sätt, framförallt inför våra barnobservationer som jag skrivit mer om -> HÄR.

Vi har haft olika uppgifter under kursens gång som har med observation och dokumentation att göra och där video- och ljudinspelningar också har varit aktuella. Vi har bland annat spelat in samtal mellan olika personen, med videoinspelning och ljudinspelning. Sedan har vi bearbetat materialet, t.ex. synkat ljud/bild och även annoterat materialet i programmet ELAN. I ELAN märkte vi ut allt som sas i inspelningen.

Vi har också gjort egna röstinspelningar i hemmamiljö och i ”Fonetiklaboratoriets tysta rum” på SU, vilket är ett helt ljudisolerat rum där endast rösten spelas in. Inspelningarna kommer användas i kurser som kommer och vi kommer även göra samma inspelningar i slutet av utbildningen för att se om ens egna röst utvecklats under åren, vilket kommer blir spännande att se!

Sedan har vi även jobbat lite med kryptering, för att säkerställa att de material som vi spelar in inte hamnar på villovägar. Det är ju inte bara under studietiden och under våra barnobservationer det är viktigt, om vi som framtida logopeder/forskare spelar in röster så måste det materialet förvaras på ett säkert sätt. En väldigt bra kurs har det varit med många moment som säkerligen kommer dyka upp under utbildningen och i framtida arbetsliv.

Nu är det fredag igen och som vanligt skönt med lite ledighet! Förra helgen fick vi feeling här hemma och lagade en pangmiddag. Musslor och pommes, och när vi ändå var igång med att fritera gjorde vi churros i form av skålar med vaniljglass i. Trevlig helg på er!

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig