Röst och stamning

Hej! Hoppas allt är bra med er! Det händer ju mycket nu runt om i världen och i Sverige och alla pratar om coronaviruset. För er som vill läsa mer om hur KI hanterar situationen så kommer här nedan en länk, som uppdateras löpande, med information till bland annat oss studenter:

https://nyheter.ki.se/information-om-coronaviruset-till-medarbetare-och-studenter

Nu till något annat 🙂 Jag har inte skrivit så mycket om vilka kurser vi läser just nu! Vi har ganska mycket på gång vilket är roligt. Ibland läser vi bara en kurs i taget och ibland flera kurser parallellt, och det är det vi gör just nu.

Vi läser en kurs som heter Voice disorders, alltså röststörningar. Röststörningar kan man få av olika orsaker men ofta av sjukdom eller att man använder sin röst på fel sätt. Det kan göra att man till exempel blir hes, spänner sig för att få fram röst, får en svag röst eller en skrovlig eller knarrig röst. Då behöver man utreda varför rösten blivit som den blivit och ställa en diagnos. Utredning kan ske av öron-näsa-halsläkare och/eller logoped. Logopeden planerar sedan behandling och utför behandling. Ofta gör man en inspelning av rösten innan och efter behandling för att kunna analysera hur behandlingen har gått.

Vi läser också en kurs som heter Talflytstörningar, det begrepp som många är mer bekanta med är stamning. Även i denna kurs läser vi hur vi går tillväga för att kunna ställa diagnos, hur vi kan dela upp stamning i olika sorters stamning, hur stamning kan påverka en individ, hur vi gör för att kartlägga hur mycket stamning som finns i talet och såklart hur vi kan minska stamningen.

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig