Röststörningar och stamning
Just nu har vi två praktiker som går parallellt. Ibland har vi praktik på heltid och ibland praktik några dagar i veckan och resten av dagarna är vi i skolan och har workshops eller föreläsningar (eller pluggar på distans som vi gör just nu). Just nu har vi praktik inom området röst och inom stamning. Vi har alltid praktik efter eller parallellt med att vi läst det teoretiska (så i detta fall en kurs som heter Röststörningar och en som heter Talflytstörningar).
När vi träffar röstpatienter träffar vi patienter som har problem med sin röst. Det kan man ha av många olika anledningar; till exempel att man använder rösten på fel sätt eller förlamning av stämbanden. Rösten kan till exempel vara svag, hes, man kan tappa rösten eller ha en knarrig röst. När man kommer till logoped spelar man ofta in rösten för att vi logopeder ska kunna göra en röstanalys. Därefter planerar man en behandling. Det finns mycket att göra för att en röst ska bli bättre; jobba med att hitta rätt andningsteknik, avspänning så man inte har spänningar i halsområdet och arbeta med olika röstövningar som är bra för rösten!
Många av er känner säkert till stamning. Under stamningspraktiken träffar vi patienter i alla åldrar (men mest barn) som stammar. Logopeder utreder och kartlägger stamning och behandlar. Eftersom det är många barn som kommer till logoped så träffar man också föräldrarna för till exempel handledning kring hur man som förälder kan hantera stamningen.
Två spännande områden! 🙂
0 kommentarer