Sista veckan på terminen

Hej! Nu är vi inne på den sista veckan av den här terminen, på måndag börjar vårterminen! I grundskolan och på gymnasiet slutade alltid terminen i slutet på december och nästa började i januari men eftersom vi inte har jullov på samma sätt så slutar alltså terminen nu och en ny börjar på måndag 🙂

Vad innehåller då den här sista veckan på terminen? Jo, röstträning!

Vi har en ”strimma” som det kallas som går genom hela utbildningen och som heter Träning av den egna rösten och det egna talet. Vi har alltså varje termin undervisning/workshops/uppgifter som tillhör den här strimman, redan från första terminen om jag minns rätt. I höstas fick alla i klassen besöka en logoped under fem tillfällen för att träna sin egen röst och få en känsla för hur det är att komma till logoped som patient och träna sin röst. Innan det har vi haft träning i skolan i grupp men nu fick alltså alla individuell träning vilket var väldigt givande och lärorikt!

Den här veckan har vi haft en intensivvecka gällande träning av den egna rösten. Som logoped kan man träffa patienter som av olika anledningar har röstproblem; till exempel en pressad röst, för högt eller lågt röstläge eller en knarrig röst. Den här veckan har klassen delats upp i mindre grupper och till varje dag har vi fått planera korta röstbehandlingar och fått behandla varandra. Så vi har dels fått öva på att göra behandlingsplaner, instruera varandra (vi har fått vara ”patienter” åt varandra) och då också fått träna våra egna röster både när vi varit i rollen som logoped och som ”patient”. Efter varje behandling har vi fått feedback kring vad som är viktigt att tänka på vid olika övningar osv. Det har varit väldigt lärorikt!

 

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig