Studentekonomi

CSN-lån är ju inte direkt ett favoritämne, men det är ju också bra att CSN finns! Jag tar studielån och planerar att göra det under de terminer som jag har kvar som student. Det tycker jag inte alls känns jobbigt på något sätt, studierna leder ju till jobb som sen göra att man kan betala tillbaka på sitt lån. Ekonomin hos studenter skiljer sig nog mycket åt men för de flesta är det nog en tajt budget som gäller.

Här kommer lite tips för nyblivna eller framtida studenter;

  • Dra ner på fast kostnader. Här i Stockholm kan detta nog vara svårt, kanske till och med omöjligt, eftersom hyran oftast är det som kostar mest varje månad. Och att hitta en bra och billigare lägenhet här är ju inte det lättaste.. Men man kan ju göra så gott det går. Till exempel inte ha massa olika streaming-tjänster för film och serier, hitta ett billigare mobilabonnemang (många företag har studenterbjudanden), försöka handla mat när det är extrapriser osv. Var noggrann med klippkort på till exempel kaffe om din närmsta butik har det, då brukar man få typ var sjätte kopp eller så gratis 🙂 Om du ska köpa något så fråga alltid om butiken har studentrabatt, ibland har butikerna det utan att de skyltar med det!
  • Köpa begagnad kurslitteratur. Och sedan sälja kurslitteraturen när man är klart med den så böckerna inte hinner bli för gamla om det kommer nyare upplagor! Det finns en del sidor på nätet där de säljer begagnad kurslitteratur, superbra! Jag brukar också lämna in böcker så säljs de vidare och man får en del av summan. De flesta program har Facebook-grupper för köp och sälj av kurslitteratur, det är också ett tips.
  • Låna kurslitteratur på bibblan. Om boken du behöver finns på bibblan så är det såklart det allra mest ekonomiska 🙂
  • Gör matlådor! Ett gammalt tråkigt tips, men sååå sant.
  • Jobba extra. Jag jobbar extra två eller tre dagar i månaden vilket kan låta väldigt lite men det blir faktiskt skillnad när man får lite extra pengar varje månad. (Plus att det kan vara skönt att komma ifrån pluggandet ibland och göra något helt annat!).
  • Säljer kläder m.m. som inte längre används. Jag älskar att rensa och säljer saker lite hela tiden. Det finns massvis med olika hemsidor som man kan sälja på, eller så kan man stå på loppis 🙂

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig