Studentekonomi

CSN är ju inte direkt ett favoritämne att prata om, men det är ju så bra att CSN finns! Jag tar fullt studielån och planerar att göra det under de ca 3,5 år som jag har kvar som student. Vilket jag inte alls tycker är jobbigt på något sätt, studierna leder ju till jobb som sen göra att man kan betala tillbaka på sitt lån. Ekonomin hos studenter skiljer sig nog mycket åt men för de flesta är det nog en tajt budget som gäller.

Här kommer lite tips för nyblivna eller framtida studenter;

  • Dra ner på fast kostnader. Här i Stockholm kan detta nog vara svårt, kanske till och med omöjligt, eftersom hyran oftast är det som kostar mest varje månad. Och att hitta en bra och billigare lägenhet här är ju inte det lättaste.. Men man kan ju göra så gott det går. T.ex. välja mellan Netflix och HBO, hitta ett billigare mobilabonnemang, försöka handla mat när det är extrapriser osv.
  • Köpa begagnad kurslitteratur. Och sedan sälja kurslitteraturen när man är klart med den, det ska jag försöka komma igång med!
  • Låna kurslitteratur på bibblan.
  • Gör matlådor! Ett gammalt tråkigt tips, men så sant.
  • Jobba extra. Jag jobbar extra en eller två dagar i månaden vilket kan låta väldigt lite men det blir faktiskt skillnad när man får lite extra pengar varje månad. (Plus att det kan vara skönt att komma ifrån pluggandet ibland och göra något helt annat!).
  • Säljer kläder m.m. på t.ex. Tradera som inte längre används. Jag älskar att rensa och säljer saker lite hela tiden. Ibland får jag panik på allt jag äger och säljer kläder jag fortfarande tycker om och kan sen ångra mig lååång tid efteråt haha. Sälj alltså inte grejjer du tycker om.
  • Fixa och trixa med det du redan har! I helgen målade jag om våra lerkrukor istället för att byta ut alla mot nya. Använde vanlig hobbyfärg, blev superfint!

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig